emag

vineri, 2 septembrie 2011

Despre taxa auto - conditii

    Pentru cei care doresc sa isi recupereze taxa de poluare platita , trebuie mai intai explicate cateva aspecte:
In primul rand, aceasta taxa se recupereaza exclusiv prin instantele de judecata, mai precis trebuie dat statul in judecata pentru a putea primi banii inapoi. Pentru asta trebuie apelat la serviciile de specialitate ale unui avocat. Unii pot considera ca se descurca singuri in hatisul legislativ de la noi din tara si iau problema in propriile maini. Insa cea mai mica greseala , in instanta de judecata poate insemna pierderea procesului si implicit pierderea dreptului de a i se restitui taxa platita. Iar Finantele abia asteapta sa speculeze o asemenea greseala. 
    Probabil va intrebati de ce Finantele insista sa se judece cu oamenii , desi in majoritatea cazurilor pierd procesele? Nu ar fi mai usor si pentru ei si pentru noi - sa nu uitam ca cel putin teoretic ei ar trebui sa fie in slujba cetateanului, platitor de taxe - sa ne restituie taxa la cererea noastra, fara a mai pierde timp si bani prin procese? Raspunsul este urmatorul: in primul rand nu exista interes din partea lor , iar in al doilea rand , daca nu au ordine exprese in acest sens, de ce sa se implice , daca vine vre-un control si le imputa lor banii dati? Asa ca de fiecare data o sa faca tot posibilul ca sa castige procesele, chiar daca "inoata impotriva curentului". Prin urmare nu va lasati amagiti ca un proces se castiga de la sine.
    Ce sa faceti in acest caz? Apelati la serviciile unui avocat, care sa va redacteze toate actele necesare si  sa va reprezinte in instanta. Evident toate acestea in contul unui onorariu avocatial, care se va recupera tot  de la Finante dupa castigarea procesului. Lasa profesionistii sa lucreze pentru tine, iar in final vei castiga taxa platita plus toate cheltuielile efectuate pentru proces.
   In al doilea rand, taxa de poluare se poate recupera doar atunci cand a fost platita pentru achizitionarea unei masini second hand , provenita din Spatiul European.Pentru masinile noi pentru care s-a platit aceasta taxa nu exista sanse de recupeare a ei. De ce? Pentru ca OUG 50/2008- adica legea taxei de poluare este considerata necomunitara, deci nu se aplica, doar pentru masinile care au mai fost inmatriculate in tara lor de provenienta. Adica pentru acea masina s-au platit diverse taxe la inmatricularea ei in acea tara, astfel ca este necomunitar sa se mai plateasca iar taxe la inmatricularea ei in Romania.
   In concluzie, pentru masinile noi taxa auto nu se restituie, acelasi lucru fiind valabil si pentru alte masini aduse din alte state decat cele din Uniunea Europeana, pentru care se vor plati si taxe vamale in plus fata de taxa auto.
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.