emag

luni, 5 septembrie 2011

Avocatul - arma voastra de baza in recuperarea taxei

   In acest articol o sa incerc sa explic importanta angajarii unui avocat ca sa va reprezinte interesele in procesul intentat statului pentru restituirea taxei auto. Cei care vor sa porneasca procese pentru taxa de poluare trebuie macar sa afle anumite aspecte, urmand ca ei sa decida daca se pot descurca singuri sau apeleaza la avocat.
    Mai intai vreau, pe scurt, sa prezint amploarea pe care l-a luat fenomenul taxei de poluare.
   În anul 2008, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba a fost dată în judecată de 224 de persoane nemulţumite de valoarea şi obligativitatea achitării taxei de primă înmatriculare. Dintre acestea, 212 au fost soluţionate irevocabil şi câştigate de către contribuabili, iar 12 de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Valoarea sumelor returnate de instituţia de stat depăşeşte un milion de lei. In anul 2009 numarul proceselor s-a triplat, doar in prima jumatate a anului fiind inregistrate un numar de 423 de dosare. Iar de atunci numarul lor este in continua crestere.
    In judetul Bihor, în 2010, 353 de bihoreni au câştigat în instanţă taxa de prima înmatriculare plătită către stat.Fiscul a câştigat 32 de cauze: una pe fond şi 31 pe vicii de procedură. Finantele  a încasat în anul 2010 circa 22 de milioane de lei din taxa de poluare. În urma proceselor a fost restituită suma de 711.000 de lei.
    In judetul Mures, tot la nivelul anului 2010 , circa 500 de persoane au cerut in instanta restituirea taxei auto, din care 80% au castigat. De asemenea, Tribunalul Mures, in prezent se confrunta cu o aglomerare fara precedent de dosare aflate pe rolul acestei instante.
   In tara, se estimeaza ca la ora actuala sunt in total  peste 45.000 de procese aflate pe rolul diferitelor instante.
    Ati observat, sper, faptul ca tot mai multi cumparatori de autoturisme second hand au dat in judecata statul, si marea majoritate au si castigat aceste procese, unora restituindu-li-se banii deja. Insa de asemenea ati observat si ca au fost persoane care au pierdut aceste procese. Din pacate au existat asemenea cazuri, destul de multe la nivelul tarii, in care, din diverse lipsuri, vicii de procedura si altele, dosarele au fost solutionate negativ. Dupa cum am explicat si in articolele trecute, statul roman prin Administratia Finantelor Publice o sa invoce in dosare tot felul de exceptii si vicii de procedura, unele putand fi admise. Daca aveti cunostinte juridice solide si cunoasteti procedura civila precum si contencios administrativ, probabil va veti putea apara in fata acestor exceptii. Daca nu...
   Insa va veti putea apara si chiar castiga procesul avand un avocat sa va reprezinte. Avocatii au experienta proceselor si a salilor de judecata. Ei au mai castigat asemenea procese astfel ca stiu tot ce ii de stiut si de spus in instanta.  Avocat a fost si acela care l-a reprezentat pe primul cetatean care a castigat taxa auto, creand precedentul restituirii acesteia. Tot avocat a fost si acela care a redactat si sustinut cauza d-lui Tatu si d-lui Nisipeanu la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.(-prin aceste doua hotarari statul roman a fost condamnat de CJUE , care a costatat ca HG 50/2008 este necomunitara si creeaza discriminare).Fara aportul avocatilor, raportul cauze pierdute - cauze castigate sigur ar fi aratat altfel. Pe scurt, avand un avocat alaturi, sansele dumneavoastra de a castiga procesul cresc mult. Interesul vostru este sa castigati procesul, iar al avocatul sa va reprezinte in demersul acesta.
   In cazul in care va ganditi la cheltuielile ocazionate cu angajarea unui avocat, trebuie sa va spun ca aceste cheltuieli va vor fi restituite integral la sfarsitul procesului de catre Ministerul de Finante, impreuna cu taxa si dobanzile la aceasta .Astfel , cheltuielile cu procesul vor fi zero.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.