emag

miercuri, 21 septembrie 2011

Practica la nivelul Curtilor de Apel in ceea ce priveste taxa auto

UPDATE: In urma admiterii Recursului in interesul legii declarat de Procurorul General al Romaniei, prin Decizia nr 24/2011 ICCJ a stabilit ca actiunile privind obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate la inmatriculare fara plata taxei este admisibila. Totodata, sunt admisibile si actiunile in care nu s-a contestat in prealabil decizia administrativa de calcul a taxei de poluare. 
Fata de aceste modificari, recursul in interesul legii fiind o cale de atac extraordinara prin care Inalta Curte stabileste o practica unitara la nivelul intregii tari, toate Curtile de Apel ar trebui sa admita fara rezerve actiunile privind taxa auto. 


De curiozitate am cautat pe internet sa vad care este practica la nivelul Curtilor de Apel in domeniul taxei de poluare. Am gasit o sinteza de jurisprudenta in litigiile privitoare la taxa de poluare , pe care o s-o prezint si eu mai jos. Pentru cei care nu stiu, desi procesul se porneste in prima faza la Tribunal , recursul se judeca la Curtea de Apel. Iar in cea mai mare parte a cazurilor se ajunge in recurs la Curtea de Apel. Aceasta este instanta care pronunta o hotarare irevocabila, deci o hotarare care nu mai poate fi atacata. Prin urmare este bine de stiut care este practica la nivelul fiecarei Curti de Apel din tara, ca sa vedem sansele pe care le avem in castigarea procesului.
     Fiecare Curte de Apel are arondate  mai multe judete, sau Tribunale. Gasiti aici cum sunt arondate acestea.
     Astfel:

 Curtile de Apel care dau castig de cauza  si in consecinta dispun restituirea taxei de poluare sau inmatricularea fara taxa sunt: 
 • Curtea de Apel Alba Iulia
 • Curtea de Apel Pitesti
 • Curtea de Apel Bacau
 • Curtea de Apel Oradea
 • Curtea de Apel Brasov
 • Curtea de Apel Bucuresti
 • Curtea de Apel Cluj-Napoca
 • Curtea de Apel Constanta : cu precizarea ca aici sunt doua complete de judecata care  resping actiunile privind inmatricularea fara taxa a autoturismelor
 • Curtea de Apel Craiova: aici se admit doar actiunile privind restituirea taxei , in schimb se resping cele privind inmatricularea fara plata taxei
 • Curtea de Apel Galati
 • Curtea de Apel Targu Mures
 • Curtea de Apel Ploiesti
 • Curtea de Apel Suceava
 • Curtea de Apel Timisoara
Singura Curte de Apel care respinge in totalitate actiunile privitoare la restituirea taxei auto sau inmatricularea fara plata taxei este Curtea de Apel Iasi.
 
Poate o sa ma intrebati de ce anumite instante admit actiunile in timp ce altele le resping, desi este aceeasi lege pentru toti. Atata timp cat jurisprudenta (practica instantelor de judecata) nu este izvor de drept (adica nu sunt obligatorii) pentru instantele din Romania, atata timp cat mai sunt probleme de interpretare asupra prioritatii dreptului comunitar raportat la dreptul intern si atata timp cat solutionarea cauzelor este lasata la "lumina si intelepciunea" magistratilor, o sa se gaseasca doua solutii la aceeasi problema. Sa speram ca va situati de partea buna a baricadei.Un comentariu:

 1. Curtea de Apel Iasi a inceput sa respinga recursurile declarate de Prefecturi prin serviciile de specialitate si in rejudecare, admit actiunile de obligare la inmatricularea fara plata taxei de poluare.La fel ca si in cazul Curtii de Apel Constanta, sunt doua complete de judecata care, pana in august-septembrie 2011 respingeau actiunile reclamantilor si admiteau recursurile declarate de prefecturi.Se pare ca dupa emiterea Deciziei de catre ICCJ, au inceput sa aiba practica unitara.

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.