emag

sâmbătă, 19 mai 2012

Inmatricularea fara taxa-Cea mai scurta metoda de a inmatricula o masina fara plata taxei

      Am tot discutat pana acum despre modalitatea de a recupera prin instanta suma platita cu titlul de taxa auto. Insa dezavantajele unui astfel de proces, adica durata mare de timp pana la solutionarea acestuia, fac pe multi dintre noi sa fie sceptici si sa nu se inhame la o astfel de lupta de lunga durata.
       Pentru cei care au adus masini recent din Spatiul European si doresc sa si le inmatriculeze, exista o solutie mult mai convenabila si mai la indemana decat plata taxei si apoi restituirea acesteia. Asta fara sa mai punem la socoteala suma mare de bani ce trebuie platita ca si taxa auto. Acestia pot opta pentru Inmatricularea fara plata taxei, adica un proces prin care obligati Serviciul de Inmatriculari sa va inmatriculeze masina fara chitanta de plata a taxei. Un astfel de proces dureaza, de obicei mult mai putin, datorat si de faptul ca Institutia Prefectului (Serviciul de Inmatriculari) nu mai urmeaza calea de atac a recursului intr-un astfel de proces, in cazul in care petentul nu solicita si cheltuieli de judecata. De exemplu: in Judetul Alba, un astfel de proces dureaza aproximativ 3 luni (chiar mai repede), timp in care se poate circula cu masina cu numerele rosii provizorii (se pot solicita de 3 ori, fiecare fiind valabil 1 luna de zile).
       Astfel, cei care doresc sa evite plata taxei sau pur si simplu nu au bani pentru plata unei astfel de taxe pot sa isi inmatriculeze masinile cumparate fara plata acesteia. Astfel de procese se castiga in proportie de  90 % in toate instantele din tara, diferind insa timpul trecut pana la solutionarea irevocabila a procesului, existand probabil Tribunale mai incarcate unde termenele se pot da la intervale mai mari de timp. 
       Un astfel de proces se solutioneaza de obicei la primul termen de judecata, sentinta ramanand definitiva si irevocabila chiar de atunci (de fapt dupa cele 15 zile de la comunicare) daca Institutia Prefectului nu mai face recurs.
       Iata pe scurt ce trebuie facut: Se formuleaza o cerere -procedura prealabila - catre Institutia Prefectului-Serviciul Inmatriculari- prin care se cere inmatricularea fara taxa a autovehiculului (atasand actele de proprietate ale masinii) , apoi se formuleaza in instanta o actiune prin care solicitati , in contradictoriu cu aceeasi institutie (In calitate de parata) inmatricularea fara taxa a masinii. Motivele sunt aceleasi ca si in cazul actiunii in justitie pentru restituirea taxei de poluare platite. Se ataseaza urmatoarele acte: Actele de proprietate (din UE -traduse) , actul  de vanzare-cumparare (tradus daca e cazul), certificatul de autenticitate (de la RAR) si cartea de identitate a masinii (tot la RAR se face). Se timbreaza actiunea cu 8 lei taxa de timbru si 0.3 lei timbru judiciar. Dupa ce obtineti sentinta, solicitati sa se faca mentiunea pe ea ca este definitiva si irevocabila, dupa care mergeti la Serviciul Inmatriculari impreuna cu toate actele solicitate si inmatriculati masina.
      In concluzie, actiunea in instanta prin care solicitati inmatricularea fara taxa este o alternativa mai rapida si mai convenabila pentru cei care inca nu si-au inmatriculat masinile.

5 comentarii:

 1. da este mai bine asa.eu am procesul pe data de 25 aprilie iar dosarul l.am depus la tribunal in luna ianuarie deci la mine dureaza 3 luni si un pic.dar stiu ca in data de 25 aprilie o sa am hotararea definitiva si irevocabila si o sa pot merge sa mi inmatriculez masina.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nu chiar din data de 25 aprilie. Mai dureaza cele 15 zile termen de recurs care curge de la comunicarea hotararii.Abia apoi va deveni hotararea irevocabila si veti putea merge sa va inmatriculati masina.

   Ștergere
 2. salutare! in situatia unei masini deja inmatriculate in Romania de primul proprietar, pentru care s-a platit taxa auto, dar a fost recuperata ulterior in instanta, iar acum la revanzare, eu ca si cumparator, fiind nevoit sa o achit din nou, trebuie sa urmez aceiasi pasi? adica in momentul solicitarii Institutiei Prefectului inmatricularea fara plata taxei, va trebui automat sa circul cu cele 3 randuri de numere provizorii sau pot pastra numerele fostului proprietar pana la finalizarea procesului (circuland in baza acelui contract de comodat)? multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Din cate am vazut eu, pana la momentul respectiv, nu cred ca se mai castiga astfel de actiuni. Insa daca doriti sa incercati, pasii sunt aceeasi .Se pastreaza numerele fostului proprietar.

   Ștergere
  2. multumesc foarte mult!

   Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.