emag

luni, 2 iulie 2012

Are rost sa pornim un proces pentru inmatricularea fara taxa sau recuperarea taxei platite?

   Recent, am avut unele discutii cu o persoana care era interesata sa isi recupereze taxa de poluare platita pentru inmatricularea masinii sale. Cand a aflat ca procesul poate dura aproape un an de zile, daca nu mai mult, mi-a spus ca nu are rost sa astepte atata timp pana isi primeste banii inapoi. 
    Probabil ca multa lume gandeste la fel. Se gandesc ca o sa aiba multa bataie de cap cu procesul, termene, acte, drumuri de facut, asa ca se multumesc sa renunte sau , in cel mai fericit caz sa incerce sa isi recupereze acea diferenta de 25 %, daca este cazul.
   Sa ne gandim putin la avantajele si dezavantajele ce rezulta dintr-un astfel de proces. Sa incepem cu un proces pentru inmatricularea fara plata taxei a masinii. In cazul in care aveti banii de taxa si nu vi-i trebuie, atunci puteti plati fara griji aceasta taxa de poluare. Insa majoritatea dintre noi nu au atatia bani ca sa plateasca o simpla taxa. Oricum cheltuielile cu inmatriculatul unei masini sunt destul de mari si fara aceasta taxa. In cazul in care considerati ca nu vreti sa dati bani pentru taxa de poluare (taxa care, sa nu uitam este considerata necomunitara) puteti opta pentru introducerea unui proces pentru inmatricularea fara taxa a masinii. 
     Sa vedem avantajele in urma unui asemenea demers: In primul rand, cel mai mare avantaj este acela ca in final nu se mai plateste aceasta taxa,care de multe ori ajunge si chiar depaseste pragul de 1000 de euro.
     Dezavantajele, daca se pot considera astfel, sunt : In majoritatea cazurilor, masina adusa este inscrisa in circulatie cu numere provizorii -numerele rosii. Acestea sunt valabile o luna de zile, putand fi reinnoite de inca 2 ori. Ceea ce inseamna ca in 3 luni de zile masina trebuie inmatriculata definitiv pentru a se mai putea circula cu ea. In cazul in care, din diferite motive, procesul poate continua mai mult de 3 luni de zile, omul nu mai poate circula cu masina, trebuind sa astepte finalizarea procesului. Acest lucru se poate intampla, din diferite motive, ce tin de gradul de incarcare al Tribunalelor din tara, sau de alte aspecte ce tin de proprietarul masinii. Deci, daca aveti nevoie neaparat de masina  si nu va puteti descurca fara ea in acest timp, acesta poate fi un dezavantaj in cazul unui proces mai lung .

    Acum sa vedem avantajele si dezavantajele unui proces privind restituirea taxei platite. Avantajul este clar: in final veti primi suma platita , plus dobanzile la aceasta , plus eventualele cheltuieli de judecata facute. Dezavantajul este durata mare de timp pentru un astfel de proces, ce poate dura in medie intre 6 luni si aproape 2 ani. (tot gradul de incarcare al instantelor este de vina.) Se poate numi acesta un dezavantaj? Adica banii restituiti nu sunt buni oricand? Preferati sa nu ii mai primiti decat sa ii primiti mai tarziu? 

  Durata mare de timp pana la finalizarea procesului poate fi un dezavantaj major, in situatia in care nu sunteti reprezentat sau asistat de un avocat. In aceasta situatie, veti fi nevoit sa va ocupati personal de cauza, ceea ce intradevar va va lua timp si resurse importante. Daca nu sunteti dispusi pentru un asemenea efort, angajati-va un avocat. Puteti apela cu incredere si la serviciile mele. Detalii gasiti aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.