emag

miercuri, 17 octombrie 2012

Suspendarea taxei auto pana in 2013. Nimic nou.

  Incepand cu  saptamana trecuta am tot primit telefoane de la clientii mei, intrebandu-ma daca am auzit ca  "s-a suspendat taxa auto pana in 2013." Am aflat de aceasta "stire bomba" de la radio, apoi citind pe internet diverse stiri senzationale referitor la faptul ca nu se mai plateste taxa de poluare pana in 2013. FALS.  Toate aceste stiri sunt slab documentate juridic, sunt stiri facute sa faca rating sau ceva de genul. Nu au nici cea mai mica legatura cu fenomenul taxei auto. Sa va explic de ce.
   Aceasta suspendare a taxei auto pana in ianuarie 2013 a fost dispusa de mult timp prin OUG 1/2012 prin care s-au suspendat prevederile referitoare la achitarea taxei de poluare pentru cei care cumparau masini inmatriculate inainte de 2007. Stiti ce agitatie mare a fost la inceputul anului cand cei care vindeau masini inmatriculate inainte de 2007 (de exemplu Dacii fabricate inainte de 2007, masini aduse inainte de 2007 etc).Pentru acestia si numai pentru acestia s-a suspendat taxa de poluare. Mai mult, cei care au  "reusit " sa vand o asemenea masina (putine cazuri) au avut posibilitatea sa ceara AFP restituirea taxei, care s-a restituit in baza acestei ordonante direct, fara promovarea unui proces. Pentru toti ceilalti care si-au adus masini sau au platit taxe de poluare , singura cale de castig a acesteia sau a inmatricularii fara taxa este prin intermediul instantei de judecata.
   Si acum sa va explic stirea senzationala aparuta in 10.10.2012. Ordonantele de Urgenta emise de Guvern , desi se aplica imediat, trebuie sa fie aprobate de Parlamentul Romaniei, acesta aproband OUG-ul printr-o lege, conform Constitutiei Romaniei. Desi Parlamentul este la randul lui obligat sa verifice legalitatea acelei ordonante si sa o aprobe sau abroge prin lege, acest lucru se face destul de tarziu, in cazul nostru dupa 10 luni de zile. Astfel stirea respectiva trateaza faptul ca Parlamentul a aprobat prin lege aceasta ordonanta de urgenta. Nu a facut nici o modificare in continutul ei , deci nu s-a schimbat nimic fata de momentul cand aceasta a fost adoptata si aplicata.
   Prin urmare este vorba despre o stire senzationala care nu este senzationala deloc. Nu s-a schimbat NIMIC. 

2 comentarii:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.