emag

duminică, 27 ianuarie 2013

Noua taxa auto 2013 - timbrul de mediu

   Revin cu noutati referitoare la noua taxa auto, respectiv timbrul de mediu.
   Timbrul de mediu va inlocui  taxa auto (taxa pentru emisiile poluante- prevazuta de Legea 9/2012).Acest timbru se va aplica doar masinilor din categoria M1 (adica masinile destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune) pentru celelalte tipuri de autovehicule (tiruri, autobuze etc) ramanand in vigoare Legea 9/2012.
    Ce noutati aduce acest timbru de mediu? 
    Noua formula de calcul aplicata va conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.Gasiti AICI textul integral al proiectului de lege, cu formulele de calcul si anexe.(sursa Avocatnet.)
   Ce este mai important la acest timbru de mediu este faptul ca Guvernul mentine obligativitatea achitarii taxei auto si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru cele pentru care s-a restituit prin instanta taxa auto sau pentru cele care au fost inmatriculate fara plata taxei auto, prin sentinta judecatoreasca. Pentru toate acestea, taxa se va plati la prima modificare a dreptului de proprietate asupra masinii, adica la prima vanzare.
Guvernul a ajuns la concluzia ca o scutire exclusiv pentru aceste masini nu se poate realiza, deoarece ar constitui discriminare, astfel ca solutia pentru care s-a optat este recalcularea cotelor pentru masinile vechi, in functie de perioada de viata, astfel incat suma de plata sa scada. In concluzie, desi mai mica, taxa auto se plateste si pentru aceste masini. Discriminare insa exista, deoarece cei care nu isi vand masinile, si polueaza nu platesc nici o taxa auto sau timbru de mediu. Astfel ca nu toti poluatorii platesc, desi se vrea a se aplica integral principiul Poluatorul plateste.
   Prin urmare, toti "norocosii" care au castigat in instanta dreptul de a-si inmatricula masina fara plata taxei sau si-a recuperat banii luati ilegal, raman pe cap cu aceste masini, deoarece daca le vor vinde, cel care le va cumpara va fi nevoit sa plateasca timbru de mediu la inmatricularea acesteia. Deci, va scadea pretul de vanzare al masinii , existand si varianta in care nu se mai merita sa se vanda masina in cauza datorita pretului mic care s-ar obtine .
   Ramane sa vedem daca aceasta va ramane si varianta finala a Timbrului de mediu si ramane sa vedem si punctul de vedere al instantelor de judecata din Romania in ceea ce priveste noua lege.
                                        AICI  aveti si un calculator al Timbrului de mediu 2013.

45 de comentarii:

 1. Am o intrebare. Daca am i-am dat in judecata pentru a-mi inmatricula masina fara taxa pe 9 ianuarie 2013, judecatoria imi v-a da castig de cauza?? Am termen abea pe 29 martie. Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce s-a intamplat la proces a-ti avut castig de cauza sau nu?

   Ștergere
 2. la fel am facut si eu iar cei de la inmatriculari au spus ca chiar daca voi avea castig de cauza cu legea 9/2012, cu noua taxa de timbru tot vei fi obligat sa o platesti (timbrul verde)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am avut probleme cu unele sentinte legalizate si irevocabile, unde scria "taxa de poluare" in loc de taxa pe emisii poluante. SI pentru atata lucru a trebuit sa fac cerere la Tribunal pentru indreptare eroare materiala, deci timp pierdut si alte cele. In textul modificat al legii sintagma "taxa pe emisii poluante" se va inlocui cu "timbru de mediu". Aici ar putea fi problema, sa comenteze cei de la Inmatriculari ca trebuie timbru de mediu in loc de taxa pe emisii poluante, cum va scrie in sentinta.Insa la proces puteti cere sa scrie timbru de mediu in cuprinsul sentintei.

   Ștergere
 3. Eu am vorbit cu avocatul, si mi-a zis ca indiferent ce taxa e acum, dupa castig imi voi putea inmatricula masina fara a platii taxa noua, deoarce eu i-am dat in judecata pe taxa veche...
  Si a doua chestie ce am aflat-o e ca si acum daca vrei sa iti inmatriculezi o masina adusa din afara, poti sa ii dai in judecata pentru ca taxa e inca discriminatorie

  RăspundețiȘtergere
 4. Teoretic puteti castiga. Practic , nimic nu este sigur 100% , mai ales cand este vorba despre instantele din Romania.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sistemul romanesc e o rusine...odata ce am castigat procesul cu taxa de poluare ..imediat au născocit o alta lege aberanta prin care sa ma faca sa am tot eu de pierdut ca m.am pus cu statul..sincer ..E O RUSINE PENTRU MINE CA SUNT ROMAN ..LA ASTA S.A AJUNS DIN CAUZA TACERII NOASTRE SI A FAPTULUI CA NE AMAGIM CU VORBA""MAI RAU SA NU FIE"" ....

  RăspundețiȘtergere
 6. Eu am castigat un proces dar foarte foarte greu, dupa 2 ani si multe emotii !nu stiu ce sa zic cu noua lege , oamienii aia chiar nu se mai plictisesc !

  RăspundețiȘtergere
 7. E cam greu cu taxa asta, ma intreb ce se intampla daca eu o vand? e noua din 2006, urmatorul plateste taxa la ea ? ca nu prea am inteles.

  RăspundețiȘtergere
 8. Sunt niste senili astia care propun astfel de taxe ilegale si desi pierd continuu prin tribunale se tot chinuie sa conceapa o lege ca sa mai sustraga de la oameni niste bani.

  RăspundețiȘtergere
 9. Buna ziua,

  Va comunicam faptul ca societatea comerciala GOMALO MANAGEMENT SRL va poate ajuta in privinta recuperarii taxei auto (de poluare), insa pentru asta vom avea nevoie de urmatoarele acte in copie:
  1. decizia de la Administratia Financiara si chitanta
  2. carte masina
  3. acte de provenienta ale autoturismului: facturi, contracte, certificat
  din tara de provenienta si traduceri unde aveti. In caz contrar noi putem face o cerere pentru eliberarea de copii xerox.
  4. copie CI proprietar

  Onorariul nostru este de ?SUCCES? si anume 20 % din suma efectiv recuperata (se va achita la final). Intreaga procedura poate dura intre 8 si 12 luni.

  De asemenea mai exista o procedura accelerata anume procedura de a recupera suma insa doar pe jumatate dar in 48 de ore fara a implica costuri pentru dumneavoastra.

  Actele scanate le puteti trimite la aceasta adresa.

  Va multumim si va rugam sa confirmati primirea e-mailului.
  Pentru orice nelamuriri ne puteti contacta telefonic sau prin e-mail: gomalo.management@yahoo.com

  Gomalo Management SRL

  0755700183 sau 0751979060

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. As dori mai multe informatii , daca se poate bineinteles, despre procedura accelerata. Eu nu am auzit pana acum de o alta procedura de recuperare a sumelor in afara de cea judiciara.

   Ștergere
  2. Buna ziua eu am platit aceasta taxa in valoare de 60.000 milioane lei pe 20 februarie 2013 am dat in judecata la tirgoviste am cistigat in prima faza cei de la finante au facut recurs la ploiesti si bine inteles ca pe 18 februarie 2014 am primit raspunsul de la tribunalul ploiesti . deci aceasta taxa nu se mai recupereaza adica am pierdut va multumesc nr meu de telefon este 0729179377

   Ștergere
 10. Dupa toate chestiile pe care le-am auzit legat de inmatriculari si toate cele, cred ca pana la urma-ti cumperi o masina deja inmatriculata. pana la urma tot p-acolo ajungi.

  RăspundețiȘtergere
 11. E o intreaga nebunie , iti recuperezi banii dar foarte greu ceea ce inseamna ca iti blochezi suma aceea pe la ei vreo 2 ani ca intr-un final sa o recuperezi dar nu e totusi 100% sigur dupa noile reglementari.

  RăspundețiȘtergere
 12. A reusit cineva sa-si recupereze banii cu noua taxa?

  RăspundețiȘtergere
 13. Aceeasi intrebare voiam sa pun si eu: Cunoasteti pe cineva care si-a recuperat banii din taxa?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Citisem si eu pe softpedia despre unii ce au recuperat si ce au facut sa recupereze. oricum dureaza foarte mult

   Ștergere
 14. Eu cunosc pe cineva, era avocat, dar chiar si-asa tot 2 ani a durat...

  RăspundețiȘtergere
 15. din cate stiu eu, cel putin in Judetul Alba s-au respins actiunile avand ca obiect inmatricularea fara taxa, actiuni introduse de la inceputul anului. Procesele avand ca obiect restituirea taxei platite in 2013 cred ca vor avea aceeasi soarta.

  RăspundețiȘtergere
 16. Am vazut pe net ca a aparut forma finala a timbrului de mediu , ce ziceti Domnule Canciu se mai pot inmatricula masini fara a plati taxa ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista motive pentru a considera si acest timbru de mediu ca fiind necomunitar, insa trebuie ca si instantele de judecata sa considere la fel.Avand in vedere ca , in materia taxei de poluare, rezultatul procesului era aproape sigur, practica instantelor fiind unitara, urmeaza sa vedem ce vor decide instantele si acum.

   Ștergere
 17. Am citit si eu de forma finala a timbrului de mediu, dar tot cred ca vor exista modificari...

  RăspundețiȘtergere
 18. Cel mai probabil acuma nu se vor mai returna banii si se va plati taxa fara drept de apel, ceea ce este un abuz.

  RăspundețiȘtergere
 19. Nu trebuie sa mai scoata si ei cate ceva ? doar nu o sa doarma acolo pe ei degeaba !

  RăspundețiȘtergere
 20. Chiar ma vbit acum de curand cu cineva care si-a recuperat banii. nu mai este chiar atat de simplu . a castigat a pierdut la recurs, a castigat iar apoi la apel, e relativa treaba. probabil depinde de completul de judecata

  RăspundețiȘtergere
 21. Un calculator pentru noul timbru de mediu auto pe 2013 gasiti aici:

  http://wikitools.ro/?action=taxaauto

  RăspundețiȘtergere
 22. Eu inca nu am inteles ce se intapla cu masinile mai vechi de 2007 care se revand acum, platesc ceva in plus vreo taxa ?

  RăspundețiȘtergere
 23. Gasti mai multe informatii pe site-urile de specialtate autovit si altele.

  RăspundețiȘtergere
 24. Pentru toate masinile cumparate din romania mai vechi de 2007, pentru care nu s-a platit taxa, la revanzare se va percepe .

  RăspundețiȘtergere
 25. Sunt curios daca este echivalenta cu vechea taxa sau cum se calculeaza ?

  RăspundețiȘtergere
 26. scuze ca pun o intrebare care exista deja dar aceasta nu a primit raspuns iar eu am aceeasi problema: am facut o cerere de inmatriculare fara taxa in 23.11.2012 dar am deschis procesul numai in 10.01.2013 pentru ca prefectura nu a raspuns si a trebuit asteptat 45 zile.va rog sa-mi spuneti, care sunt sansele de castig?...fiindca dupa parerea mea in 10 ian 2013 nu mai exista discriminare intre autoturismele romanesti si cele din UE ci se platea taxa pentru toate.se ia cumva in considerare legea in vigoare la data in care am depus cererea la prefectura?(23.11.2012)

  RăspundețiȘtergere
 27. Oare unde or sa se opreasca cu taxa asta de inmatriculare?!

  RăspundețiȘtergere
 28. dintre cei care au dat statul in judecata pt. inmatriculare fara a plati taxa auto in perioada 01.01.2013-15.03.2013, a castigat careva procesul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cand ai facut cererea catre prefectura, anul asta sau anul trecut?

   Ștergere
  2. in ian. 2013, dar ma intereseaza daca are cineva dvreo hotarare de la o instanta din romania

   Ștergere
  3. am avut termen in 23.04.2013 pt inmatriculare fara taxa deschis in ian 2013 si am pierdut :(

   Ștergere
 29. urmeaza sa recuperez taxa auto veche dupa un proces care a durat aprox 2 ani, am legalizat sentinta si am primit titlul executoriu .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua si eu am platit aceasta taxa 60.000 milioane lei in februarie 2013 iam dat in judecata dar in februarie 2014 am primit raspunsul de la tribunalul ploiesti ca nu se mai poate recupera aceasta taxa nr meu de telefon este 0729179377

   Ștergere
 30. Dar ce face statul asta cu atitea lei(euro)pt. mediu MEDiU ca nu sa vazut nimic pina acum. Sau nu le ajung de chirie sau diurna

  RăspundețiȘtergere
 31. Buna ziua am inscris masina pe 20 februarie 2013 am platit la finante 60.000 milioane lei am dat in judecata cu un avocat si pe 14 februarie 2014 am primit raspunsul negativ deci nu se mai recupereaza taxa de poluare 0729179377

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.