emag

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Taxa auto in 2013

       Incep prin a va ura  LA MULTI ANI ! si multa sanatate si bucurie in noul an.
Dupa cum unii stiu, de la 1 ianuarie 2013 a revenit taxa de prima vanzare, sau mai bine zis taxa de poluare pentru cei care vand masini inmatriculate inainte de 2007 sau masini pentru care nu s-a platit taxa auto, in vreuna dintre formele ei. In aceasta categorie erau inclusiv masinile pentru care s-a platit dar restituit taxa auto - cel putin asa era anul trecut.
Intrebarea este: Se mai pot inmatricula masinile fara plata taxei in urma unui proces? 
Pana nu se pronunta vreo instanta din tara intr-un proces avand ca obiect inmatricularea fara taxa, proces pornit dupa 1 ianuarie 2013 nu putem stii cu certitudine care este optica instantelor de judecata in aceasta problema. S-ar parea ca nu ar mai fi discriminarea intre masinile din parcul auto national (cele inmatriculate deja) si cele aduse din afara, deoarece acum pentru toate masinile ar trebui sa se plateasca taxa de poluare.
Ca taxa de prima vanzare este nelegala, am spus si eu (intr-un post anterior) si multi altii insa trebuie mai intai asteptata parerea instantelor in acest domeniu. Pana acum  practica era unitara la nivel de tara, deoarece Legea 9/2012 era identica cu OUG 50/2008 , asupra a carei aspect necomunitar s-a pronuntat Curtea de Justitie A Uniunii Europene (cauzele Tatu si Nisipeanu). Cu aceasta modificare nu stim inca care va fi practica, insa tot numai dupa cateva procese vom sti.
    Sfatul meu pentru cei care vor sa isi inmatriculeze masinile fara plata taxei este sa astepte un pic. Din interviurile date de Premierul Ponta reiese ca se discuta despre eliminarea prevederii privind taxa de prima vanzare - detalii AICI. Daca se va elimina aceasta prevedere, legea ar ramane iar ca cea de anul trecut, adica necomunitara.
     Tot Guvernul ia in discutii si introducerea unui timbru de mediu. Acest timbru de mediu va inlocui taxa auto actuala, insa modul de calcul este la fel cu cel din legea actuala. Inca nu este depus sau publicat un proiect de lege pe aceasta tema , dar dupa interviurile date reiese ca nu se va schimba mare lucru. Iata AICI parerea unei mari case de avocatura din tara referitor la noul timbru de mediu. 
    Cert este ca si anul acesta va fi o taxa auto, cu toate promisiunile anterioare de eliminare a acesteia. Statul nu isi permite sa piarda o importanta sursa la bugetul de stat, mai ales in aceasta perioada de criza economica. 

11 comentarii:

 1. eu nici nu mai pot sa ma gandesc sa-mi vand masina cu taxa asta.... :|

  RăspundețiȘtergere
 2. Am ajuns sa ma razgandesc cu privire la a cumpara o masina neinmatriculata...

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma gandeam sa-mi cumpar din Germania, mai pot salva ceva?

  RăspundețiȘtergere
 4. Oamenii astia nu mai stiu din ce sa scoata bani...

  RăspundețiȘtergere
 5. Suntem o tara de tot rasul ar trebui sa iesim cu totii in strada nu se mai poate pun astia taxe peste taxe , mai au sa ne puna taxa pe respirat

  RăspundețiȘtergere
 6. In romania este cel mai ridicat grad de fiscalitate , dintr-un salariu de 3000 de lei , calculat, la stat ajunge pana la 50 la suta prin toate taxele pe care le pun.

  RăspundețiȘtergere
 7. Taxele ne usuca de tot, pentru orice se gaseste cate ceva, iar de masini, te storc de tot cu tot!

  RăspundețiȘtergere
 8. Daca nu sunt destul de multe taxe, mai gasim una si o dezvoltam si derivam in inca 5...

  RăspundețiȘtergere
 9. buna seara,
  am platit taxa de mediu pe 04.03. 2013.. timbrul de mediu a intrat in vigoare pe 15.03.2013. acest timbru a fost bagat pentru ca taxa de poluare era ilegala.. inseamna ca eu imi pot recupera taxa din moment ce am platit vechea taxa. nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara. Din pacate si taxa auto din ianuarie 2013 pana in martie 2013 a fost considerata comunitara, deci legala de instantele din tara. Aceea taxa era aproape identica cu noul timbru de mediu. Insa daca vor fi sanse de recuperare a taxei pe timbrul de mediu, vor fi si pe taxa din ianuarie-martie.

   Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.