emag

joi, 25 aprilie 2013

IMPORTANT: Pentru cei care si-au recuperat taxa de poluare sau urmeaza sa si-o recupereze.

    UPDATE:  Aceste procese privind plata dobanzii de la data platii taxei si pana la data introducerii actiunii de restituire a taxei de poluare SE CASTIGA. Am castigat si eu deja trei procese de acest gen. (2 la Tribunalul Sibiu si  1 la Tribunalul Alba si Curtea de Apel Alba Iulia- definitiv).


 Inca o palma data Romaniei de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Dupa ce aceasta a hotarat in cauza Tatu contra Romaniei ca taxa auto este necomunitara, iata ca a aparut o noua hotarare a acestei instante in domeniul taxei auto.
      Mai precis, instanta europeana a decis in cauza Irimie contra Romaniei (felicitari domnului avocat Dragos Tarsia ) ca dobanda pentru suma restituita se va calcula de la data platii taxei si nu de la data formularii cererii de restituire a taxei. Pana acum, majoritatea instantelor din tara acordau dobanda de la data formularii cererii de restituire - procedura prealabila, conform art 124 din Codul de Procedura Fiscala.
    Astfel Instanta Europeana a decis ca "Dreptul Uniunii trebuie interpretat in sensul ca, in cazul perceperii de catre un stat membru a unei taxe incompatibile cu dreptul Uniunii, (...) acest stat este obligat sa restituie cuantumul acestei taxe si sa plateasca dobanzile aferente cuantumului acesteia incepand de la data platii sale de catre contribuabil"
     Acum urmeaza partea cea mai importanta. Cei care si-au recuperat pana acum taxa de poluare platita, pot sa isi recupereze si restul de dobanda, care intr-o mare parte din cazuri poate fi inca o data cat taxa platita.   In cazul d-nei Irimie, aceasta a platit o taxa de 6500 de lei , urmand sa primeasca si  o dobanda de 9000 de lei. Ce spuneti de asta? 
      Teoretic, cei care si-au recuperat taxa platita plus dobanzile pot sa isi recupereze, tot prin instanta si restul de dobanda care nu a fost platita. Majoritatea si-au recuperat dobanda calculata de la data cererii de restituire depusa la Administratia Finantelor Publice. Un exemplu in acest sens: pentru o taxa de aprox 5000 de lei platita in 2008, cu cerere de restituire facuta in noiembrie 2011 , mai sunt de recuperat pentru aceasta perioada (2008- 2011) inca aprox 4000 de lei. Asta in conditiile in care persoana respectiva si-a recuperat taxa platita plus dobanda calculata de la data cererii de restituire. Daca vreti sa va calculati singuri restul de dobanda ramas de primit, gasiti AICI un calculator de dobanzi si penalitati, cu mentiunea ca penalitatile de intarziere nu se restituie. Veti introduce urmatoarele date in calculator: suma de restituit, data platii si data cererii de restituire formulata la AFP. Va va rezulta restul de dobanda pe care sunteti indreptatiti sa il primiti .

     Daca sunteti interesati in pornirea unui astfel de proces, va stau la dispozitie.
       
    

18 comentarii:

 1. Cred ca o sa apelez si eu la tine, in curand!

  RăspundețiȘtergere
 2. Inca astept sa-mi restituie niste taxe, cu tot cu dobanda.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu am platit taxa in Martie 2009. Pot s-o recuperez cu tot cu dobanda?

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua , eu am platit taxa de timbru in anul 2011 .
  Ma intereseaza sa stiu daca radiez masina imi mai pot recupera taxa platita ? Intrucat masina a fost implicata intr-un accident destul de sever si nu doresc sa o mai repar.
  Ce acte mi-ar trebui la dosarul aferent?

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna seara , exista un termen limita de recuperarea taxei daca am imatriculato in octombrie 2008 .

  RăspundețiȘtergere
 6. Am platit si eu taxa de poluare in 2012 (350 euro) si as incerca anul asta sa ii dau in judecata, dar pana in decembrie as vrea sa trec masina si pe numele tatalui din cauza ca eu sunt tanar si platesc asigurarea foarte mult. Daca ii dau in judecata si dupa aceea schimb proprietarul masinii, mai primesc banii pe taxa inapoi in caz ca castig procesul?

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt interesat de recuperarea taxei de prima inmatriculare de circa 6200 lei, pe care am achitat-o in 13 aprilie 2013. Nu stiu cum putem lua legatura asa ca iti dau adresa de mail "mirceaj@yahoo.com"
  Mircea Ionescu

  RăspundețiȘtergere
 8. as intreba si eu,in cazul cererii diferentei de dobanda de la data platii efective si existand hotarare definitiva,care este calea de urmat,actiune in revizuire(probabil nu)sau actiune separata,fara solicitare prealabila Administratiei financiare?
  multumesc,paulsova79@yahoo.co.uk

  RăspundețiȘtergere
 9. As intreba si eu, partea cu dobanda de la data platii efective, este valabila numai la taxa auto ???? multumesc bidihon@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
 10. Daca am platit taxa de mediu in anul 2007 in valoare de 4800 de lei pentru care sunt in proces de aproape 1 an jumatate, atunci timbrul de mediu platit anul acesta in valoare de 11180 lei cam in cati ani il recuperez? Ma poate ajuta cineva cu informatii privind calculul dobanzile care trebuie sa le primesc de la stat la finalizarea procesului?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Gasiti pe blog calculator penalitati. Se calculeaza de la data platii taxei pana la data restituirii efective. Despre timbrul de mediu nu ma pot pronunta inca.

   Ștergere
 11. a primit cineva prima transa din restituirea taxei???

  RăspundețiȘtergere
 12. Eu am primit prima transa care inseamna 20% si din calculul meu dobanda mea din prima transa inseamna 1.08% din suma totala.

  E vorba de aproape 2 ani de cand am dat banii pe aceasta taxa

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.