emag

sâmbătă, 28 septembrie 2013

Timbrul de mediu NU se castiga in instanta.

   UPDATE: Am primit comentarii de la mai multi cititori ai blogului prin care mi-au adus la cunostinta faptul ca la unele instante din tara s-au castigat dosare privind timbrul de mediu. Le multumesc mult pentru informatiile date, cu aceasta ocazie.
      Din informatiile primite, s-au castigat dosare - in fond, la prima instanta -  la tribunalele din : Teleorman, Galati, Sibiu, Deva si probabil sa fie si altele. Problema este ca toate aceste sentinte NU SUNT DEFINITIVE, adica mai au calea de atac a recursului, care se judeca la Curtea de Apel competenta. Din cate am inteles, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile formulate de Finante si Mediu si a anulat sentintele prin care se castiga timbrul de mediu. Concluzie: toate aceste sentinte castigate in fond nu produc efecte INCA. Trebuie asteptata si Decizia Curtii de Apel. Daca si la o Curte de Apel din tara aceste sentinte raman valabile, atunci putem vorbi cu siguranta de un precedent judiciar. De un timbru de mediu care se poate recupera, sau de vreo masina care se va inmatricula fara plata timbrului de mediu. Pana atunci va trebui sa asteptam.
    Daca cineva stie de vreun dosar castigat si la Curtea de Apel , il rog mult sa imi spuna si mie un numar de dosar, sau alte informatii daca mai are. Oricum , este imbucurator faptul ca sunt instante din tara care vad timbrul de mediu ca pe o taxa ilegala, necomunitara. Sa speram ca vor fi tot mai multe, in special instantele de recurs.    La solicitarea unui cititor al blogului meu, cu care am vorbit si prin telefon, voi face unele precizari referitoare la taxa de poluare, mai precis timbrul de mediu.
       In anul 2013 procesele avand ca obiect timbrul de mediu (conform OUG 9/2013 din 15 martie incoace) NU SE CASTIGA. Nu s-au castigat nici procesele avand ca obiect taxa pe emisii poluante platita dupa 1 ianuarie 2013. Am verificat marea majoritate a Tribunalelor din tara cautand procesele avand ca obiect timbrul de mediu (inmatriculare fara taxa si restituire taxa.).Nicaieri nu s-au castigat astfel de procese, instantele considerand comunitara aceasta noua taxa. Cei care au castigat in anul 2013 procese avand ca obiect taxa de poluare, fie era vorba de taxa platita inainte de 1 ianuarie 2013 fie erau procese care s-au lungit si in anul 2013. 
      Drept urmare, in acest an nu am preluat si nici incurajat vreun client sa initieze un astfel de proces. Motivul este acela ca , pana acum , se stie  (in proportie de 99 %) solutia data in dosar, adica aceea de respingere a actiunii.
       Am citit pe diverse situri sau bloguri  "reusitele" remarcabile ale unora care au castigat in instanta procese avand ca obiect timbrul de mediu. Inclusiv unele ziare online au preluat astfel de informatii. Insa aceste informatii sunt, ca sa nu zic false, eronate. Procesele despre care fac referire sunt fie restituire taxa de poluare platita inainte de 2013 fie inmatriculare fara taxa pornita inainte de 1 ianuarie 2013. Astfel de procese se stie ca se castiga , deci nu este nimic remarcabil ca cineva a castigat un astfel de proces in 2013.
          Deocamdata asta este practica instantelor judecatoresti din tara referitor la timbrul de mediu. Ca este una buna sau rea, nu sunt eu in masura sa comentez. Insa astept cu nerabdare sa vina hotararea de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene referitoare la legalitatea acestei taxe raportat la normele comunitare. Din cate am aflat, Tribunalul Sibiu a transmis CJUE o solicitare de pronuntare a unei hotarari preliminarii referitoare la timbrul de mediu (la solicitarea unei case de avocatura din Sibiu - careia ii multumim  cu aceasta cale.) Aceasta hotarare va face lumina si in acest caz (vezi cauzele Tatu, Nisipeanu si Irimie - care au modelat practica instantelor de judecata.) 
         CONCLUZIE: NU SE CASTIGA PROCESELE PRIVIND TIMBRUL DE MEDIU. Rog pe aceasta cale persoanele care totusi au castigat astfel de procese sa ma contacteze sau sa publice comentarii referitor la acest aspect, poate chiar sa imi trimita o copie dupa o Hotarare judecatoreasca. 
             Sfatul meu pentru cei care isi cumpara masini second-hand: sa fie atenti la timbrul de mediu pe care trebuie sa il plateasca si sa il plateasca daca vor sa isi inmatriculeze masina, deoarece deocamdata nu este alta cale legala. Inainte sa va cumparati masina, informati-va despre cuantumul taxei ce urmeaza sa o platiti. O puteti calcula utilizand calculatorul de pe site, care este cel de pe situl ANAF (il gasiti AICI ) . Pentru reduceri de timbru de mediu si alte aspecte de natura tehnica, gasiti informatii utile AICI - (preluat de pe www.4tunning.ro)

134 de comentarii:

 1. http://portal.just.ro/87/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8700000000050668&id_inst=87
  Este un proces castigat la teleorman, nu de mine dar cel putin e ceva.... In caz ca nu merge linkul cautati la tribunalul teleorman nr dosar 2445/87/2013.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult de informatie. Am verificat, se pare ca este un proces castigat pe recuperarea timbrului de mediu. Oricum va trebui sa vedem si solutia Curtii de Apel, pt ca sigur se va face recurs. Dar este o veste buna ca, in sfarsit, o instanta a decis in felul asta. Sunt curios sa vad motivarea Hotararii instantei.

   Ștergere
  2. termen recurs C.A.Buc. - 09.12.2013

   Ștergere
 2. http://portal.just.ro/121/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12100000000084382&id_inst=121

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din pacate acest dosar are ca obiect restituirea taxei de poluare platita in 2012, si nu timbrul de mediu platit in 2013. Taxa auto platita intre anii 2007-2012 se restituie fara dificultati in instanta. Va multumesc oricum pentru efort. Daca aflati ceva referitor la timbrul de mediu, o sentinta, vreo persoana care a castigat in instanta un astfel de dosar, va rog sa ma informati si pe mine.

   Ștergere
 3. Inca un process castigat la Teleorman http://portal.just.ro/87/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8700000000050760&id_inst=87

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc mult. Se pare ca Tribunalul Teleorman a inceput sa dea castig de cauza in astfel de dosare. Din cate se pare e posibil sa fie acelasi complet de judecata care admit actiunile privind timbrul de mediu. Cinste lor ! Sa vedem daca Curtea de Apel va mentine aceasta sentinta. Daca sunteti din zona sau puteti face rost de o copie a unei astfel de sentinte, va rog sa imi trimiteti si mie.

   Ștergere
  2. Din pacate sunt din Constanta, si abia astept un raspuns favorabil si pe aici.

   Ștergere
 4. Am primit raspuns de la UE . Timbrul de mediu este in continuare discriminatoriu . Instantele din Romania au obligatia sa aplice normele comunitare ! Circula o idee falsa , prezentata si de dvs precum ca timbrul nu poate fi recuperat !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Daca aveti mai multe informatii despre acest raspuns de la UE, va rog sa imi spuneti si mie. Eu nu am aflat inca nimic despre asa ceva, iar deocamdata, la nivelul instantelor din tara actiunile privind timbrul de mediu s-au respins. Va rog mai multe informatii. Multumesc

   Ștergere
 5. de acord cu dvs., la Mures se resping toate platite dupa 1 ian 2013, daca primiti sentinta motivata pt taxe platite si castigate dupa 01 ian 2013 ma intereseaza pt motivele de recurs. Ms

  RăspundețiȘtergere
 6. daca are cineva admisa actiune cu recuperare diferente de dobanzi, solicitata separat dupa recuperarea taxei?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. La Tribunalul ALba se castiga astfel de procese. Inca nu sunt si Deciziile Curtii de Apel , dar in fond s-au castigat. Eu abia luna viitoare o sa am primul termen intr-un astfel de dosar.

   Ștergere
 7. Timbrul de mediu se castiga pe banda rulanta, si cu regret afirm caci intentia acestui th-read este de a descuraja eventualii, hai sa-i numim, "procesomani idreptatiti". Exista doua elemente de care nu se vorbesste, unul este lipsa de la proces a paratului, in acest caz un reprezentant al prefecturii, iar al doilea motivativarea nu face referire la art.110TFUE, ci se merge pe ingradirea dispunerii bunului privat. Instantele sunt instruite sa nu faca publica dosarele acceptate si mai ales cele castigate, motivele sunt lesne de inteles. Sursa : prieten giambas + prieten avocat, care pana i prezent au inmatriculat 7 masini prin decizie judecatoreasca. Tariful intre 100-300 euro in functie de masina, locatia Constanta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt din Constanta, sunt interesat, cum pot lua legatura cu dansii?

   Ștergere
  2. Buna ziua. Sunt cateva aspecte care trebuie lamurite referitoare la sustinerile d-voastra. In primul rand eu nu am nici un interes sa descurajez eventualii "procesomani" pentru simplul motiv ca asta este meseria mea, iar "procesomanii " sunt clientii mei. Interesul meu este sa arat starea de fapt, aspectele ce le-am constatat eu si nu sa induc in eroare lumea. In al doilea rand, nu cred ca conteaza prezenta paratului in instanta, cred ca in 99% din cazuri nu se prezinta nimeni din partea Institutiei Prefectului in cauza. Un alt aspect este acela ca instantele de judecata NU ascund , nu tin secrete dosarele prin care se da o sentinta sau alta, pentru singurul motiv ca toate acestea sunt publice, bineinteles informatiile generale, doar partile si cei interesati pot consulta dosarul. Nu pot crede ca sunt dosare care nu se gasesc pe programul ECRIS. Daca stiti pe cineva care a castigat prin instanta dreptul de a inmatricula masina fara plata timbrului de mediu (nu a taxei de poluare de dinainte) va rog sa imi comunicati si mie un numar de dosar, poate o copie a sentintei daca o aveti . In acest fel puteti sa va faceti si reclama pe situl meu, iar cei interesati care sunt din zona va pot contacta sa ii ajutati.

   Ștergere
  3. si eu sunt interesat cum pot lua legatura?

   Ștergere
  4. Poate faceti publica o adresa sau un contact al celor din Constanta care se ocupa de inmatriculari fara timbru de mediu. Multumesc anticipat

   Ștergere
 8. Si in Galati au aparut decizii favorabile http://portal.just.ro/121/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12100000000090001&id_inst=121 si http://portal.just.ro/121/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=12100000000089473&id_inst=121

  RăspundețiȘtergere
 9. 2812/121/2013 tribunalul galati,1573/98/2013 tribunalul ialomita,6615/101/2013 tribunalul mehedinti,2532/87/2013,2426/87/2013.2362/87/2013,1504/87/2013 tribunalul teleorman ,invocand practica judiciara este imposibil sa nu castigi.

  RăspundețiȘtergere
 10. Buna seara, sunt din Galati si am contactat un avocat din link-urile de mai sus care a mai castigat cazuri cu noua taxa de mediu. Va spun sincer ca nu stiu cum functioneaza de obicei si de aceea va cer ajutorul...am fost la avocat, am dat dosarul cu toate actele, am platit un timbru de 100 ron si a ramas sa ma sune prin martie mi-a zis, nu am semnat nimic, nu mi-a dat nimic la mana...am ramas asa...As vrea sa stiu daca asta e procedura normala, e prima data cand iau legatura cu un avocat.
  Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere
  2. Buna seara. Procesul poate dura pana in martie. Doar dumnevaostra stiti ce intelegere ati facut cu avocatul. Fiecare isi face meseria si isi percepe onorariul cum crede. Nu va pot da alte indicatii peste ceea ce ati discutat cu avocatul dumnevoastra, nu este corect din partea mea.

   Ștergere
  3. Voiam doar sa stiu daca atunci cand mergi la un avocat si il "angajezi" pentru un caz trebuie semnat ceva, atata tot.
   Va multumesc oricum pentru raspuns!

   Ștergere
  4. in mod normal se semneaza un contract de asistenta juridica.

   Ștergere
 11. dosar 1177/ 118/2013 Curtea de Apel Constanta- admite recursul, restituire taxa platita in 2013- def si irevocabila; dosar 2306/ 100/ 2013 Curtea de Apel Cluj- respinge recursul finantelor- taxa platita in ianuarie 2013- def si irevocabila...si eu sunt interesata de alte situatii deoarece recuperam taxa pe jud. Timis si sper ca, la fel cum a fost si anterior, cu cat mai multe hot de practica, cu atat mai bine...sa putem schimba opinia instantei.......av. Mihaela Tugui

  RăspundețiȘtergere
 12. buna seara. sunteti sigura ca este vorba de taxa platita in 2013. Pe Ecris nu sunt prea multe informatii despre felul taxei. Mai sunt si alte articole pe internet unde se spune ca se castiga timbrul de mediu, insa facand confuzie cu vechile taxe auto. Sunt curios mai ales de motivarea instantei. Sunt aici la comentarii cateva dosare cu timbru de mediu castigat, am citit ceva si pe juridice.ro , insa nici unul nu este definitiv inca. Asteptam . Pe Curtea de Apel Alba Iulia nu s-a castigat nimic . Daca aveti vreo hotarare motivata, va rog , daca doriti sa mi-o trimiteti si mie pe e-mail.

  RăspundețiȘtergere
 13. http://www.realitatea.net/taxa-auto-2013-veste-buna-pentru-toti-soferii-care-au-achitat-taxa-de-poluare-in-2013_1320131.html - poate reusim sa ajungem undea cu acest proces castigat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc de informatii. O sa incerc sa fac rost de motivarea acestei Decizii, pentru a o folosi la celelalte instante.

   Ștergere
 14. Incepe Black Friday. Daca faceti cumparaturi online cu aceasta ocazie si nu numai, blogul meu va sta la dispozitie. Produsele de pe EMAG pot fi cumparate si de aici, de pe acele reclame de pe Blog. Eu primesc un mic comision de afiliat din partea magazinului pentru orice produs cumparat de pe Blogul meu. Multumesc anticipat celor care vor face cumparaturi de aici.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Apreciez sinceritatea d-voastra ! Comisionul e un fleac, cel putin din ce stiu eu !

   Ștergere
 15. Se anunta ceva modificari legislative pentru anul 2014 in ceea ce priveste timbrul de mediu?

  RăspundețiȘtergere
 16. Buna seara, Scuze daca postez in locul nepotrivit, am deschis un proces legat de inamtricularea unei masini, mai exact masina este adusa de afara si vreau sa o inmatriculez pe romania fara sa paltesc taxa (am un prieten care si-a inmatriculat masina asa) acum problema este ca la recurs dosarul a mers mai departe la CJUE,(la el nu a fost asa) au spus ca se suspenda judecarea recursului pana la pronuntarea hotararii de catre CJUE, mai am vreo sansa sa castig? aveti idee in cat timp se pronunta CJUE? As vrea sa stiu daca dureaza foarte mult sa vand masina sa nu o mai tin degeaba un an sa nu o pot folosi..Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. din pacate pt d-voastra va dura destul de mult pana se va pronunta CJUE. E posibil un termen mediu de pronuntare de 1 an, din cate am vazut pana acum. In cazul in care CJUE se va pronunta favorabil pentru d-voastra, acea solutie va permite tuturor celor cu inmatriculare fara taxa sa isi poata inmatricula masinile prin instanta. Avand in vedere termenul lung de solutionare al dosarului, puteti plati timbrul de mediu ca sa folositi masina, puteti sa o vindeti iar cel care o cumpara poate folosi masina. Ideea este ca daca veti castiga totusi acest proces, acesta va sta la baza procesului de recuperare a taxei platite. Poate puteti sa imi dati mai multe detalii: unde va judecati, nr procesului, data la care a fost trimisa cererea catre CJUE, poate aveti si cererea. Daca doriti, mi le puteti trimite pe adresa de email : taxaauto@yahoo.ro Multumesc

   Ștergere
 17. Cazul de mai jos a fost castigat sau nu? http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8700000000049651&id_inst=2

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Cazul a fost castigat DEFINITIV. Motivul este insa unul de procedura: pur si simplu nu s-a depus delegatia consilierului juridic care a semnat recursul formulat de Institutia Prefectului, astfel ca instanta a anulat recursul pentru lipsa semnaturii - motiv de nulitate. Nu s-a discutat nimic pe fond, adica pe motivele de fapt si de drept, doar s-a constatat ca recursul nu indeplineste toate cerintele de forma si acestea nu au fost rezolvate de recurenta, desi au fost citati in acest sens. Reclamantul in acest dosar este unul dintre norocosii care isi va inmatricula masina fara plata taxei.Felicitari daca d-voastra sunteti acela!

   Ștergere
  2. Nu sunt eu din pacate :(

   Ștergere
 18. http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8700000000050602&id_inst=2

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna ziua! Am citit toate discutiile de mai sus, iar curiozitatea mea este: se castiga taxa" timbrul de mediu" in judecata sau nu?.....
  Caci la fel ca multi altii am si eu o masina adusa din vestul europei si vreau sa o inscriu ,dar am o problema cu taxa asta de" timbru de mediu" care nu e tocmai mica...undeva in jur de 2000 de € si nu prea as vrea sa dau banii astia degeaba!

  RăspundețiȘtergere
 20. Buna ziua! Am citit toate discutiile de mai sus, iar curiozitatea mea este: se castiga taxa" timbrul de mediu" in judecata sau nu?.....
  Caci la fel ca multi altii am si eu o masina adusa din vestul europei si vreau sa o inscriu ,dar am o problema cu taxa asta de" timbru de mediu" care nu e tocmai mica...undeva in jur de 2000 de € si nu prea as vrea sa dau banii astia degeaba!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara. Practica instantelor nu este unitara in acest moment. Astfel, la Tribunalele din Dolj, Mehedinti, Galati cred, s-au admis restituirea timbrului de mediu sau inmatricularea fara taxa. Aceste solutii nu sunt inca definitive, mai existand Curtea de Apel. Dupa ce se pronunta si CA vom putea si daca solutiile Tribunalelor raman valabile sau nu. Eu urmaresc internetul pentru a putea gasi o solutie definitiva pentru timbrul de mediu. Speram ca atunci se vor ralia la aceste solutii si celelalte instante din tara. Deocamdata eu nu am pornit procese pentru recuperarea timbrului de mediu, motivul principal fiind taxa de timbru mare, care nu se recupereaza daca se pierde procesul.

   Ștergere
 21. am platit taxa in iulie 2012 si am deschis actiune in ianuarie 2013,la tribunalul Resita am castigat ,acum am termen pe 31.01.4014 la curtea de apel Timisoara astept sa vad ce sentinta primesc ,am sa revin cu detalii
  daca a fost cineva in cauza rog un sfat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara. Fiind vorba despre o taxa platita in 2012 nu exista nici o problema ca nu seva castiga. Conteaza anul platii taxei nu anul inceperii procesului. Prin urmare consider ca nu o sa aveti probleme .

   Ștergere
 22. Buna ziua. Sunt interesat sa cumpar o masina la care proprietarul sustine ca a platit si nu a recuperat timbrul de mediu. Problema este ca dureaza prea mult pana proprietarul poate obtine de la ANAF dovada cu care sa-mi demonstreze nerecupararea. Ma grabesc si nu pot astepta aprox. o saptamana, dar nici nu as cumpara-o mergand pe incredere si sa obtin eu ulterior acea dovada ANAF.

  Masina in cauza este introdusa in tara in 2012, inmatriculata definitiv de actualul proprietar in data de 19.03.2013. Acestea fiind spuse intrebarile mele sunt: exista vreo sansa ca proprietarul sa fi recuperat taxa de timbru? ar fi avut timp (asta in cazul in care presupunem ca instanta din judetul lui ar da castig de cauza)?

  As putea deci sa o cumpar fara sa-mi fac probleme si ulterior sa-mi obtin eu dovada ANAF in vederea inmatricularii in judetul meu?

  Multumesc anticipat

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna seara. Parerea mea este urmatoarea: Nu puteti fi sigur daca proprietarul si-a recuperat sau nu taxa platita. Exista posibilitatea ca in 2012 sa fi pornit proces pentru inmatriculare fara taxa, care s-a castigat abia in 2013 , cand si-a inmatriculat masina. Daca ar fi vorba despre timbru de mediu , nu cred ca termina procesul asa de repede, insa nu pot spune cu certitudine acest lucru. Puteti face o verificare pe portalul instantelor de judecata, cautand dupa numele vanzatorului si dupa data inregistrarii procesului, iar daca gasiti un astfel de proces atunci puteti avea dubii. Parerea mea este ca mai bine asteptati acea dovada de la ANAF

   Ștergere
  2. Multumesc pentru raspunsul rapid.
   Si eu m-am gandit la posibilitatea unui eventual proces deschis in 2012 pt. inmatriculare fara taxa, dar, aici e problema: sa zicem ca ar fi asa, ar fi castigat inscrierea fara taxa si s-ar fi dus la politie s-o inmatriculeze... acum e acum... pai chiar si cu un proces castigat, sa zicem, cum ar fi putut s-o inscrie in data de 19.03.2013. Intreb deoarece din ce stiu eu, procesul ar fi fost castigat pe vechea taxa, si nu pe timbrul de mediu (lege in vigoare de pe 15 martie). Sper sa ma fi facut inteles. O sa caut totusi si ce mi-ati recomandat dvs.

   Ștergere
  3. Am verificat dupa nume, nu apare niciun proces pt. inmatriculare fara taxa respectiv recuperarea ei. Este suficient?

   Ștergere
  4. Daca procesul a fost inceput pe vechea lege a continuat asa. S-au inmatriculat masini pe vechea taxa in 2013 astfel.

   Ștergere

 23. Asta ce este?!

  Dată:26.08.2013Număr dosar:2384/87/2013Instanță:Curtea de Apel BUCUREŞTISecţie:Secţia a VIII-a contencios administrativ și fiscalStadiu:RecursObiect:pretentii RESTITUIRE TAXĂ POLUARE, PLATA DIFERENTE PENSIEMaterie:Contencios administrativ și fiscal   Părți  Administratia Finantelor Publice Alexandria Intimat

  Damalan Ninel Ionut Recurent

   Ședințe  13.12.2013


  Oră: 09:00

  Document: Hotarâre

  Tip soluţie: Admite cererea de recurs

  Soluție pe scurt: Admite recursul. Modifică în tot sentinţa civilă recurată în sensul că admite cererea în parte. Obligă pe pârâtă să restituie reclamantului suma de 4697 lei reprezentând timbru de mediu. Respinge cererea privind plata dobânzii legale ca nefondată. Irevocabilă. Pronunţată în ședinţă publică azi, 13.12.2013.

  Complet: S8 Completul 7 recurs

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna seara. Aceasta Decizie a C A Bucuresti este un pic ciudata in conditiile in care celelalte dosare vizand timbrul de mediu au fost suspendate pt a astepta decizia CJUE, de catre acelasi complet de judecata. Insa , cel putin de aici rezulta ca exista o decizie definitiva prin care se restituie timbrul de mediu. Astept cu interes motivarea acesteia. Va multumesc mult pentru interesul acordat acestei probleme, si astept si alte informatii din partea d-voastra,

   Ștergere
 24. cred ca ar trebui schimbat titlul...procesele cu timbrul de mediu se castiga pe banda
  http://actualitatea-romaneasca.com/inmatricularea-autovehiculului-fara-plata-timbrului-de-mediu/

  RăspundețiȘtergere
 25. Buna seara , 23.ianuarie.2014 am platit taxa de timbru judiciar 300 de ron , masina am imatriculat-o pe 24 august timbru de mediu a fost 4300 ron. Nu inteleg de ce toata lumea a platit timbru judiciar 50 de ron si acuma dintr-o data e 300 de ron sau e exceptie la mine ? :) am avocat , acestuia i-am dat 300 de ron pentru inceput si 300 de ron in final daca se castiga timbrul de mediu. Din ce am citit si vorbit cu avocatul sanse sunt 50 / 50. Observ cei cu taxa veche cea de poluare au castigat toti in instanta insa cu timbrul de mediu am vazut doar cateva reusite. Ce parere aveti de aceasta situatie ? Va multumesc , o seara buna !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Taxa de timbru pt aceste actiuni este de 10 % din valoarea pretentiilor (a taxei) dar nu mai mult de 300 lei. Deci la taxa d-voastra de 4300 lei taxa de timbru ar fi re 300 lei. Intradevar, vechile taxe s-au castigat aproape toate, insa in cazul timbrului de medi sunt abia cateva reusite, si nici acelea definitive.

   Ștergere
 26. Si la Curtea de Apel Timisoara , a fost admis un recurs al unui contribuabil privind taxa platita dupa 1 ianuarie 2013 si pana la aparitia OG 9/2013.
  E drept ca solutia a foast data cu 2la1 ( un judecator a avut o opinie separata in sensul respingerii recursului )Astept motivarea recursului pentru mai multe amanunte . Unul dintre motive cred ca ar fi acela ca exista discriminare intre persoanele care au achitat taxa inainte de 1 ianuarie 2013 si cele care au achitat taxa dupa 1 iabuarie 2013 sub imperiu aceluiasi act normativ..SIGUR AICI E DISCUTIA PRIVIND TERMENUL SE SUSPENDARE AL ART 4 alin 2 din actul normativ
  Din unele informatii se pare ca si Curtea de Apel Cluj a admis recursurile contribuabililor...dar nu am o certitudine..e doar o informatie.

  RăspundețiȘtergere
 27. Din ceea ce am vazut eu, s-a admis un recurs la CA Cluj insa motivul era ca omul isi depusese actele la finante inainte de 1 ianuarie 2013 dar actele i-au iesit dupa 1 ianuarie. Si atunci s-a luat in calcul legea de la momentul depunerii actelor. Eu astept insa solutoo de la CA Bucuresti unde sunt in recurs cauzele de la Teleorman. Insa majoritatea dintre ele sunt suspendate in asteptarea unei hotarari Cjue la intrebarea trimisa de CA Bucuresti.
  Tinem legatura despre motivele de la Timisoara si sper si eu sa mai apara ceva nou intre timp. Multumesc de informatii.

  RăspundețiȘtergere
 28. Intrebarea mea ar fi , daca este necesara parcurgerea procedurii prealabile , pentru recuperarea unei taxe achitate in 2009.
  Stiu de hotararea ICCJ , dar vroiam sa stiu daca produce efecte si asupra noului Cod de proc civila.

  RăspundețiȘtergere
 29. in instanta se cere procedura prealabila. Sfatul meu ii sa o indepliniti inainte de pornirea procesului, oricum este doar o formalitate.

  RăspundețiȘtergere
 30. Ceva noutati de castigarea timbrului de mediu in instanta ? Ar trebui modificat titlul totusi , depinde de completul de judecatori :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La ALba s-au pierdut cu brio. In afara de "vestitele" Tribunale Teleorman, Mehedinti si Ialomita cred nu stiu sa se fi castigat pe undeva. In plus, si cauzele de la tribunalele de mai sus sunt blocate la Curtea de Apel Bucuresti, unde este recursul, sau la CA Craiova. Inca nu este un raspuns definitiv la ele. Daca aveti alte informatii va rog sa imi scrieti .

   Ștergere
 31. Ciudata situatie , totusi multi avocati sustineau ca e ilegal si timbru de mediu. Inseamna ca nu are rost procesul 300 ron timbru judiciar la o taxa de 960 euro + 3 mil. la avocat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Timbrul judiciar se calculeaza la valoarea taxei, adica 10% din valoarea taxei dar nu mai mult de 300 lei. Si acesta se recupereaza inapoi. Asta cand o sa se castige si timbrul de mediu.

   Ștergere
 32. Putin pe langa subiect, dar nu in totalitate:
  As vrea sa va intreb daca ati avut sau stiti de vreun caz in care s-au recuperat accizele (in vigoare de la 1 sept 2013) platite pentru autoturisme cu capacitate cilindrica mai mare de 3000 cmc.
  Este reglementata de codul fiscal, Art.207-214.
  Pe scurt: Acestea se platesc printre altele pt autoturisme noi si SH importate, achizitionate intracomunitar sau produse in Romania.
  Avand in vedere ca nu se platestc pentru autoturisme SH achizitionate din Romania (rezulta din legislatie si in plus fata de asta, am si inmatriculat o masina cu motor peste 3000 in octombrie si nu am platit), care credeti ca ar fi sansele de a recupera aceste accize in instanta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna seara. Nu cunosc subiectul, insa la o lecturare a articolelor mentionate -207-214 Cod fiscal am dedus ca acciza se aplica tuturor masinilor cu motoare peste 3000 mc indiferent de unde provin. Cred ca productie interna se refera la toate bunurile aflate in tara la momentul respectiv . (cred ca ii similar cu termenul produse nationale, din hotararile CJUE). Repet nu cunosc domeniul. AStfel ca la orice vanzare de astfel de masini, chiar SH din tara , cred ca se va plati aceasta acciza. Daca insa nu este asa cum zic eu, si doar cele provenite din afara platesc accize, atunci consider ca este o taxa necomunitara raportat la art 110 TFUE si teoretic sunt sanse de recuperare .

   Ștergere
  2. Asa ma gandeam si eu.
   Eu am inmatriculat in octombrie (deja intrasera in vigoare modificarile) un autoturism cu motor de 8200 cmc si n-am platit.
   Am intrebat si la Finante inainte sa cumpar si mi-au spus ca nu se plateste pentru ca nu e nici din import, nici achizitie intracomunitara, nici produsa in Romania.
   Nu ca pozitia celor de la Finante ar tine loc de prevederi legale, dar se pare ca si ei au interpretat ca mine, cu toate ca aveau tot interesul sa nu o faca.

   Ștergere
 33. Taxa de poluare s-a anulat conform Uniuniei Europene deci e clar , daca formulezi un proces castigi. Insa cu timbrul de mediu cum ramane ? ca e aceeasi palarie. Ceva noutati ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Decizia CJUE nu prea ajuta cu nimic. S-a pronuntat pe Legea 9/2012 cu suspendarea pana la 1 ianuarie 2013 in vigoare. Deci s-a pronuntat pe Legea9/2012 care arata identic cu OUG 50/2008. Nu s-a pronuntat si pe articolul de lege care obliga si la inmatricularea masinilor care nu au platit taxa vreodata, deci masinile existenta in tara inainte de introducerea taxelor de mediu.Instantele, majoritatea lor dadeau castig de cauza si inainte de pronuntarea hotararii CJUE. In concluzie, hotararea CJUE nu influenteaza cu nimic timbrul de mediu.

   Ștergere
 34. Daca taxa de poluare 2012 a fost declarata ilegal asa o sa fie si pentru timbru de mediu. Cand nu sa stie, dar totus e ceva!

  RăspundețiȘtergere
 35. Buna seara.
  Se poate incepe actiune in instanta pentru obligarea inmatricularii autoturismului fara perceperea taxei de mediu 2014 pentru trensferul de proprietate a unei masini deja inmatriculata in Romania dar care nu a platit nici o taxa de poluare vreodata. Persoana juridica vinde catre persoana fizica o masina inmatriculata pentru prima data in 11/2006.
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Din pacate cumparatorul va trebui sa achite timbru de mediu la inmatricularea masinii. O astfel de actiune, deocamdata este sortita esecului.

   Ștergere
 36. Buna ziua ceva noutati cu timbru de mediu ? Astazi debia a venit intampinarea de la ANAF in care respinge toate argumentele avocatului, banuiesc ca acuma e primul termen ca nu apare pe portal la judecatorie, 31.07.2013 e cererea de recuperare a timbrului. Astept pareri.

  RăspundețiȘtergere
 37. Buna seara domnule avocatun intr-un dosar de restituire a taxei platite in 2013 , recursul s-a sustinut pe 8 ianuarie si pana la aceasta data nu am primit nici o comunicare acasa.va rog daca ma puteti ajuta cu interpretarea urmatoarei informatii gasite pe net cautand nr de dosar 3081/114/2013" 08.01.2014
  Document: Hotarâre
  Tip soluţie: Modifică sentinţa
  Soluție pe scurt: Admite recursul.Modifică în tot sentinţa recurată și, pe fond, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Irevocabilă. Pronunţată în ședinţa publică, astăzi, 08 ianuarie 2014.
  Intrebarea mea este cum traduc asta si care este urmatorul pas pe care il am de facut? :( In mod normal nu trebuia sa primesc acasa prin posta o copie , oare legea nu prevede asta?
  Va multumesc anticipat .
  Complet: 3 COM R

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recursurile nu se mai comunică. trebuie să faceți cerere la Curtea de Apel unde s-a judecat.

   Ștergere
 38. Buna ziua. Pentru autoturism cumparat de nou (0 km) in anul 2011 de la reprezentanta si care nu a mai fost niciodata inmatriculat in vreo tara UE se poate recupera taxa? Am citit pe forumuri si am vazut ca parerile sunt impartite: unii spun ca au reusit acest lucru prin judecata, altii ca li s-a dat respingerea de catre judecatori.
  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. Pentru masinile noi - inmatriculate pentru prima data in Romania NU SE POATE recupera taxa de poluare. Doar pt. masinile second-hand aduse din UE se poate recupera aceasta taxa. Motivul este ca pt masina noua nu s-a platit in alta tara membra UE nici o alta taxa de inmatriculare,.

   Ștergere
  2. buna ziua. sa inteleg ca daca o masina cumparata cu leasing in 2006 care s-a terminat in 2010 si masina a ajuns in proprietate srl, cumparat de persoana fizica acum 2014.04., nu are ninci o sansa sa recupereze timbrul de mediu chiar daca curtea de apel o sa treaca cauzele la masini provenite din UE?

   Ștergere
  3. Daca a fost recuperata taxa de poluare, conform noii legislatii noul cumparator va plati timbru de mediu.

   Ștergere
 39. Buna ziua.
  As avea daca se poate 2 intrebari la care sa imi rasounde-ti:
  1) In data de 08.04.2014 tata are termenul de judecata cu parata prefectura Sibiu pentru inmatriculare fata plata taxei. Mentionez ca actele masinii le-a facut in Ianuarie 2013 si a procedat in felul urmator: A facut tot dosarul de inmatriculare si am trimis o copie a dosarului la prefectura in care am solicitat inmatricularea fara plata taxei. A primit instiintarea de la prefectura in Februarie 2013 cum ca nu este abilitata sa dispuna scutirea de la plata taxei pentru emisiile poluante. Acea instiintare a hotarat sa o actionam in instanta. Actiunea civila am depus-o dupa 4 luni de la instiintarea venita de la prectura adica in data de 26.06.2013 deoarece in 04.06.2013 eu am avut termen la masina proprie si am castigat procesul (mentionez ca pe legea 9/2012). In februarie 2013 functionarul de la Fisc i-a spus tatalui meu ca taxa de poluare era in cazul daciei papuc de 8000 lei, exact cat a dat pe masina. Acum in 08.04.2014 este posibil sa castige? Toate actele au fost facute in februarie 2013 deci nu se incadreaza la timbrul de mediu. Mentionez ca este acelasi complet de judecata ca si in cazul meu.

  2) Un prieten si-a cumparat in 2006 de la reprezentanta Opel din Spania o masina pe care a inmatriculat-o tot in Spania (unic proprietar). In 2010 sa intors in tara dar a continuat sa circule cu masina pe Spania deoarece sotia este inca acolo. Intr-un final anul acesta sa hotarat sa isi inmatriculeze masina fara a plati acest timbru de mediu. I-am propus sa urmeze toti pasii pe care atat eu cat si tata i-am parcurs. Zilele aceste m-a anuntat ca a primit instiintarea de la prefectura cum canu este abilitata sa dispuna scutirea de la plata taxei pentru timbrul de mediu. Diferenta intre instiintarea prietenului si a mea consta in denumirea taxei in cazul meu si a timbrului de mediu in cazul sau. In rest identice. Doresc sa incep prin a-l ajuta cu intocmirea actiunii civile in care invoc Art. 28, 30 si 90 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, Lg. 157/2005 (articole invocate in cazul lui tata cat si in cazul meu castigat) , vreau sa va intreb daca in cazul timbrului de mediu am invocat bine acele articole (eu zic ca da) si daca exista vreo sansa in a castiga acest posibil proces de inmatricule a masina fara plata timbrului de mediu...

  Va multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua.
   Din cunostintele mele nici taxa platita in 2013 ianuarie-martie nu se castiga in instanta. Iar timbrul de mediu la fel. Putinele care s-au castigat au fost pierdute la curtea de apel.

   Ștergere
 40. Răspunsuri
  1. buna ziua.Daca stiti ceva, cu vreun dosar castigat definitiv, va rog anuntati-ma si pe mine sau dati-mi mai multe detalii. Multumesc.

   Ștergere
 41. sunt mai multe. in cluj, mehedinti, teleorman. Va recomand sa urmariti forumul dedicat de pe softpedia pentru mai multe amanunte. Intradevar inca nu este clar daca este vorba de viciu de procedura ori .....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. buna ziua. Ma intereseaza cazuri concrete, nu discutii referitoare. Nu am timp sa citesc toate postarile din forumul Softpedia. Daca cunoasteti caz concret (nume, numar cauza, instanta etc) va rog sa imi spuneti si mie, sa verific. Repet: s-au castigat in fond, dar fie nu sunt definitive , fie s-au respins la Curtea de Apel.

   Ștergere
 42. am postat acolo ceva cazuri....nu stau acum sa le caut din nou

  RăspundețiȘtergere
 43. dosar 2426/87/2013 solutionat si la Curtea de apel....dar cu o floare nu se face primavara...si nici motivarea nu o avem...poate fi o eroare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc mult de informatie! Am vazut si eu, la prima vedere este vorba despre un timbru de mediu castigat definitiv. O sa ma mai uit la acelasi complet, poate mai sunt si altele. Daca a inceput CA Bucuresti, eu zic ca nu va trece mult si vom avea solutii favorabile si la restul instantelor. SI eu astept la Tribunalul ALba o solutie pt inmatriculare fara taxa.

   Ștergere
  2. Si eu "urmaresc" ..insa, desi Tribunalul teleorman a dat castig de cauza pe fond la peste 95 % din cauze, singurul solutionat favorabil este cel de mai sus...restul s-a admis recursul cu casarea sentintei. Nu o putem lua drept jurisprudenta, pentru ca poate fi o eroare.

   Ștergere
  3. Dosar 2384/87/2013 la acelasi complet ca cel de mai sus..

   Ștergere
  4. La Tribunalul Alba mi s-a respins dosarul pentru inmatricularea fara taxa. Astept motivarea sentintei, deoarece am invocat mai multe motive ce tin si de alte cauze CJUE .

   Ștergere
  5. Sa vedem ce pronunta ICCJ pe 13.10.2014 in dosarul 2362/87/2013.

   Ștergere
  6. http://www.scj.ro/S_chestiuni_drept/minuta%20deciziei%2013%20dos.9%201%202014%20HP%20C.pdf

   Nici aici nu sunt vesti bune :(

   Ștergere
  7. am citit acea minuta cred ca atunci prin 21-22 oct. Nu ajuta dar nici nu incurca. Cel putin deocamdata nu exista o hotarare a unei instante superioare- gen ICCJ sau CJUE care sa statueze ca timbrul de mediu este legal, comunitar. ne tot invartim in jurul cozii, nefiind pusa intrebarea care trebuie, daca timbrul este comunitar sau nu. Din cate retin, mai sunt cam 2 cauze pe rolul CJUE dintre care una cu intrebarea daca Legea 9/2012 - varianta dupa 1 ian 2013 este comunitara sau nu. Daca se va pronunta CJUE in sensul in care va considera necomunitara aceasta varianta a legii, care este identica cu timbrul de mediu, sper ca atunci instantele din tara sa admita toate actiunile atat le Legea ( cat si pe OUG 9, fara a mai astepta si o pronuntare pe OUG 9/2013.

   Ștergere
  8. 331/13 din 15/05/2014 judecat si C-97/13 din 19/04/2013 ignorat. nici o inregistrare pe 9/2013. pura politica, se refuza judecarea

   Ștergere
 44. Vin si eu si intreb, ca profan: nu s-ar putea obtine in instanta un rezultat favorabil pe alte considerente!?
  Dau exemplu concret: auto 2435 cmc, vechime intre 10-11 ani, emisie CO2-217 g.
  Si acum, la Euro 5, taxa e de aprox 320 euro iar la Euro 4 e de 1520 euro!!!
  Intreb ca prostul: daca emisiile de CO2 sunt atat de importante in stabilirea taxei ( precum si vechimea autovehiculului ), in cazul de mai sus, cand ambele valori sunt identice, nu vi se pare ca se face o discriminare flagranta!?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si ca sa completez ( ca incep sa ma enervez! ):
   -fostul propietar al masinii a achitat taxa in 2012 cand a inmatriculat masina iar, ulterior, a recuperat taxa in instanta. Daca nu ar fi vrut s-o vanda, ar fi putut sa mai circule cu ea inca 20 ani de acum incolo fara nici un leu dat statului!!! De parca la el, masina nu ar mai fi poluat deloc iar la mine va polua!!! Asta nu e discriminare sau sunt eu tampit!?

   Ștergere
  2. buna ziua. Va inteleg complet, insa cei care nu inteleg sunt aceia care au dat legea. Aceste argumente le-am invocat in fata instantei de judecata, insa am pierdut cu brio ...Astept motivarea. Referitor la exemplele de mai sus.Nu cred ca exista Euro 5 cu 10-11 ani vechime. Timbrul de mediu NU este o taxa de poluare, pentru ca nu toti care polueaza platesc. Este o taxa pe vanzare-cumparare auto.

   Ștergere
  3. buna ziua. Va inteleg complet, insa cei care nu inteleg sunt aceia care au dat legea. Aceste argumente le-am invocat in fata instantei de judecata, insa am pierdut cu brio ...Astept motivarea. Referitor la exemplele de mai sus.Nu cred ca exista Euro 5 cu 10-11 ani vechime. Timbrul de mediu NU este o taxa de poluare, pentru ca nu toti care polueaza platesc. Este o taxa pe vanzare-cumparare auto.

   Ștergere
 45. As fi fost curios sa aud parerea unui avocat!
  Daca e asa cum zicem noi, anonimii, de ce nu se prevaleaza avocatii de argumentele acestea!?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre ce argumente vorbiti?

   Ștergere
  2. Desi nu detin vocabularul specific, voi incerca sa ma fac inteles.
   Vorbesc despre DISCRIMINARE! Nu conteaza intre cine si cine apare ea, intre un cetatean roman si unul UE sau intre doi cetateni romani! Tot discriminare se numeste in acceptiunea mea! Ma intorc la argumentul in care fostul propietar, daca nu vindea masina, continua sa polueze inca 20 ani ( sa admitem valoarea ca exemplu arbitrar ) iar eu, noul propietar sunt obligat de lege sa platesc! Nu se creaza o discriminare intre cei doi cetateni ai statului roman!?
   Legat de exemplul cu Euro 4 si 5, nu am facut decat sa introduc in calculatorul stabilirii taxei cele 2 valori diferite, habar n-am daca acum 10 ani exista Euro 5, dar vad ca softul accepta (a propos, cum imi poate cineva demonstra ca masina mea Euro 4 polueaza mai mult decat una Euro 5 ? Vorbesc de masini cu Euro trecut in carte ca fiind, deja, mai mare la Euro 5 decat la unele variante Euro 4...

   Ștergere
  3. Mda, totul devinde de inteles cand acceptam ca legea nu are nimic de-a face cu poluarea, aveti perfecta dreptate! Si cand o spune un avocat, mie ce-mi ramane de facut!? Sa continui sa ma simt scarbit de tara in care m-am nascut si sa-mi repet pentru a mia oara ca sunt un tampit ca inca sunt aici!?

   Ștergere
  4. Aceasta lege nu are nimic de a face cu poluarea. Se refera la tranzactii cu masini, dandu-i-se o aparenta de lege privind protectia mediului.Este o taxa pe vanzare-cumparare de masini.Se aplica doar atunci cand cineva cumpara o masina, fiind o conditie pentru inmatricularea ei. Legea discriminarii se aplica doar situatiilor in care cetatenii sunt dezavantajati pe criterii politice, rasiale , de sex, boala etc. Astfel de legi sunt/au fost si in Olanda- un fel de taxa pe inmatriculare. Aceasta lege nu poate fi atacata decat pe criterii constitutionale sau comunitare. Nu incalca constitutia- se pare iar despre caracterul comunitar se va pronunta CJUE. Pana atunci trebuie sa asteptam.

   Ștergere
 46. www.timbru-mediu.ro/pasii-care-trebuie-urmati-pentru-contestarea-in-instant-a-timbrului-de-mediu/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Informatii utile pana la un anumit punct. Nu stiu rata de succes a actiunilor privind timbrul de mediu daca este ridicata, avand in vedere ca admiterea acestor actiuni este exceptie si respingerea este regula. Privitor la taxa de timbru ce trebuie achitata informatiile sunt eronate, taxa ce se platesti fiind de 10 % din valoarea taxei cerute dar nu mai mult de 300 de lei. (fata de 39 lei cat era pana la modificarea legii taxelor de timbru) Timbru judiciar (cel de la posta) nu se mai plateste, el fiind abrogat.

   Ștergere
 47. Buna seara, vreau sa ma adresez in numele socrului meu. Suntem din Alba Iulia si in 2007 s-a achizitionat un autoturism din strainatate care ulterior a fost inmatriculat ,achitand suma de 5800 lei. In luna
  ianuarie 2013 s-a apelat la un avocat in vederea recuperarii taxei. Prin toamna avocatul( dupa ce a
  fost contactat) i-a spus socrului ca nu se poate
  recupera( folosind exact cuvintele socrului : "a intrat in prescriptie").
  Mentionez ca si eu am recuperat taxa respectiva( de aproape 6000 lei) si am inaintat procesul cu o luna inaintea socrului meu, la acelasi avocat( inmatriculata tot in 2007).
  Asi dori sa stiu daca se mai poate face ceva, daca sa apelez la alt avocat.
  Astept cu nerabdare un raspuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. O taxa de prima inmatriculare platita in 2007 se prescrie in 1 ianuarie 2013. Daca ai facut acte - procedura prealabila sau vreo restituire partiala inainte de aceasta data - se mai poate face ceva. Daca nu este prescrisa - adica trebuia ceruta in 5 ani daca nu nu se mai restituie. Cuu mai multe informatii daca aveti ,ma puteti suna.

   Ștergere
 48. Buna ziua! Imi puteti spune daca, cantareste ceva, faptul ca masina a fost cumparata inainte de legea timbrului de mediu dar nu s-a trecut pe numele noului proprietar, doar a fost inscrisa la fisc, se plateste impozit pe ea. Exista actul de vanzare cumparare. A costat 1500 de euro deoarece a avut defecte costisitoare. Taxa pentru timbru ma costa 1300 eur. Masina nu a fost adusa din afara. Multumesc frumos!

  RăspundețiȘtergere
 49. Buna ziua, as vrea sa ma lamuriti si pe mine:

  In decembrie 2012 am achizitionat o masina an fabricatie 2001, an prima inmatriculare 2003 (probabil 2 ani a stat prin showroom-uri). Am asteptat timbrul de mediu in ideea ca va iesi mai putin decat taxa de poluare de la acea vreme, dar de unde sa stiu ca la anaf nu-mi lua in calcul anul autovehiculului ci anul primei inmatricularii.

  In data de 8 aprilie 2013 am ACHITAT la anaf suma de 10140 lei (aprox 2300 euro la acea vreme), avand un motor de 1996, norma de poluare euro3, respectiv CO2 = 167. Masina m-a costat 500 euro (dovada pe contractul de vanzare cumparare).

  As putea sa-i dau in judecata pentru 3 motive?

  1. timbrul de mediul a costat de 4 ori mai mult
  2. faptul ca eu daca le demonstrez ca o masina din acelasi ani, respectiv acealeasi CO2, dar DIFERENTA fiind benzina iese 300-400 euro timbru de mediu?
  3. daca o masina din acelasi ani, norme de CO2 mult mai mari, diesel, dar inscrisa ca autoutilitara (gen Peugeot Partener, Caddy, etc) timbrul de mediu iese tot asa in jur de 300-400 euro ? (nu vorbesc de dube)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. parerea mea este ca deocamdata nu aveti sanse. Cred ca in curand se va declara timbrul de mediu ca fiind necomunitar de catre CJUE. Cu motivele pe care le invocati nu cred ca aveti sanse. Legea a fost facuta ca motoarele pe motorina sa fie taxate mai mult. COnteaza la plata taxei atat capacitatea motorului cat si vechimea, plus CO2.

   Ștergere
  2. da, asta stiu, pentru ca am inmatriculat-o si stiu ce a contat, dar vroiam sa va intreb mai mult daca nu poate poate fi dat in judecata pentru "discriminare" avand in vedere ca unele masini pe benzina, acelasi an, si cu CO2 asemanator cu al meu (167g/km), au o taxa de cateva sute de euro.

   Ștergere
  3. in OUG 9/2013 se considera ca motoarele diesel polueaza mai mult, deci taxa mai mare. Inainte nu era la fel. Nu stiu ce sa va zic, nu cred ca sunt sanse in acest fel.

   Ștergere
 50. Am luat un auto care a fost inmatriculat,si platit taxa in 2011-septembrie,dupa care in 2012 sau 2013 sa recuperat taxa in instanta,Intrebare-pot sa castig in instanta dreptul de inmatriculare pe numele meu fara taxa?? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din pacate nu . Inca nu pot sa spun ce va pronunta CJUE referitor la timbrul de mediu insa daca se vor castiga din nou procesele vor fi doar pentru masini aduse din UE si inmatriculate pt prima data in tara. Ceea ce nu este cazul d-voastra. Insa mai incolo , puteti reveni iar sa vedem daca s-a schimbat ceva.

   Ștergere
 51. Am cumpărat o mașină din Germania, am înmatriculat.o luna trecută. Aş putea să.mi recuperez taxa de timbru de mediu? Văd ca părerile sunt împărțite... A câștigat cineva recent, pe anul asta? Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. dupa data de 15 octombrie vom sti sigur daca se vor castiga aceste procese sau nu. Pana acum nu s-au castigat astfel de procese (chiar daca s-au castigat in fond s-au pierdut la recurs, deci sunt definitiv pierdute). Verificati blogul dupa 15 octombrie pentru rezultat.

   Ștergere
 52. Ce s-a intamplat dupa 15 octombrie?

  RăspundețiȘtergere
 53. asteptam sa spuneti cum sa pronuntat cjue referitor la timbru mediu.
  chiar nimeni nu poate sa spuna nimic?va rog, asteptam sa ne spuneti ceva

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am scris in Update-ul la ultimul post. O sa repet pt d-voatra: Raspunsul CJUE nu este cel asteptat. A considerat ca sistemul de rambursare prevazut de OUG 9/2013 este necomunitar, raspunzand la intrebarea adresata de Tribunalul Sibiu in speta lor. Nu s-a tinut cont de parerea Avocatului General, care a sugerat sa se raspunda la intrebarea daca timbrul de mediu este comunitar sau nu. Prin urmare, acest raspuns nu ajuta cu nimic in procesele privind timbrul de mediu. Sunt avocati si am citit si pe internet chestii de genul: de azi incolo se vor castiga procesele privind timbrul de mediu. Nu este adevarat, in cuprinsul hotararii CJUE nu scrie nimic de genul. Insa aceasta hotarare nici nu spune ca timbrul de mediu este legal, deci problema aceasta se va rezolva probabil in viitor, cred ca la anul , printr-o pronuntare ulterioara a CJUE in alta speta. Va trebui sa mai asteptam. Daca se va schimba ceva voi posta pe blog. CITITI in special ultimele postari.

   Ștergere
 54. ceva noutati in legatura cu Timbrul de mediu? a mai castigat cineva ?

  RăspundețiȘtergere
 55. Decizie bombă a Curţii Europene de Justiţie: Timbrul de mediu impus de Rovana Plumb este ilegal

  Postat la: 16.04.2015 - 09:26 | Scris de: ZIUA NEWS

  0

  Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a decis la inceputul acestei saptamanii ca achitarea timbrului de mediu pentru masinile aduse din import este ilegala.

  Aceasta masura impusa de catre Rovana Plumb, in perioada cand era ministru al Mediului, este considerata de Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg ca fiind discriminatorie, fapt pentru care a decis că scutirea de la plata timbrului auto favorizează vânzările de autoturisme second hand şi descurajează importurile de vehicule similare, ceea ce este interzis de legislaţia europeană. Practic, prin aceasta decizie, lidera PSD- Rovana Plumb a fost umilita de Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg demonstrandu-i ca a obligat o multime de romani sa plateasca ilegal timbrul de mediu pentru masinile aduse de afara.

  Instanţa europena s-a pronunţat, marţi, în speţa Manea, chestionată fiind de către Curtea de Apel Braşov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o maşină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. De fapt, acesta a reclamat că pentru maşinile de mâna a doua înmatriculate între 1 ianuarie 2007 şi 1 ianuarie 2013 taxa este zero. Trebuie precizat ca în perioada 2007-2013, taxa auto a fost schimbată de mai multe ori, din cauză că nu era conformă cu regulile Uniunii Europene.

  Maciej Szpunar, avocatul general al Curţii de Justiţie din Luxemburg, a sustinut ca introducerea timbrului de mediu este o modalitate incorectă a statului de a-şi îndeplini obligaţiile legale. „În consecinţă, beneficiază de scutire cumpărătorul autovehiculului, care este exonerat de obligaţia de plată a taxei la înmatricularea autovehiculului pe numele său, în timp ce dreptul la rambursarea taxei anterioare, neconformă cu dreptul Uniunii, aparţine persoanei care a plătit-o, adică actualului vânzător al autovehiculului sau unuia dintre proprietarii anteriori în cazul în care autovehiculul a fost deja vândut între data plăţii taxei anterioare şi data intrării în vigoare a noii taxe. Prin urmare, chiar dacă beneficiul trezoreriei care decurge din perceperea taxei neconforme cu dreptul Uniunii va fi astfel compensat, de acest fapt nu profită persoana îndrituită la beneficiul rambursării taxei, ci o persoană terţă. Persoana îndrituită va recupera din preţul vânzării cel mult valoarea reziduală a taxei încorporate în valoarea autovehiculului, care va fi însă rareori egală cu valoarea taxei efectiv plătite şi, cu siguranţă, această sumă nu va include dobânda datorată", a precizat în analiza sa finala avocatului general al Curţii de Justiţie din Luxemburg.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "În cauza C‑76/14,
   având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul articolului 267 TFUE de Curtea de Apel Braşov (România), prin decizia din 29 ianuarie 2014, primită de Curte la 12 februarie 2014, în procedura
   Mihai Manea
   ....
   Litigiul principal și întrebările preliminare
   Prin scrisoarea din 5 martie 2013, autoritatea română competentă a condiționat înmatricularea de plata taxei prevăzute de Legea nr. 9/2012.
   ---
   Pentru aceste motive, Curtea (Marea Cameră) declară:

   Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul:
   că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.

   Procesul a avut la baza 9/2012, sentinta teoretic ataca si 9/2013 care are aceeasi baza, practic vom vedea, eu am timbrul platit in 12/2014 voi da drumul la dosar la trib Bucuresti, oricum va ajunge la curtea de apel si intre timp vor aparea sentintele suspendate pentru 9/2013 care sigur vor fi in favoarea noastra

   Ștergere
 56. ceva noutati in legatura cu timbrul de mediu???

  RăspundețiȘtergere
 57. Se poate castiga. Depinde cum este formulata actiunea. www.avocatsibiu.beep.com

  RăspundețiȘtergere
 58. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 59. 3909/108/2014 sa fie doar o floare...sau vine primavara? :)

  RăspundețiȘtergere
 60. Tocmai am castigat astazi:
  http://portal.just.ro/35/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=11100000000092620&id_inst=35

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Felicitari!!! Dupa cum am spus intr-o postare mai sus, au inceput sa se castige procesele privind timbrul de mediu insa inca nu este o practica unitara. Am o rugaminte: puteti sa imi trimiteti si mie Hotararea Curtii de Apel cand o primiti. Pe adresa de email sau va dau nr de fax 0358 103868. Va raman recunoscator!!!

   Ștergere
 61. Răspunsuri
  1. buna seara, imi puteti trimite va rog motivarea deoarece mi-ar fi utila in formularea recursului, precizez ca nu sunt avocat si ca cererea mi a fost respinsa de tribunalul Bucuresti. e-mail doru_vlad@yahoo.com
   Multumesc.

   Ștergere
 62. Doresc si eu Hotararea, va rog.
  cosramexpert@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 63. motivare 3909/108/2014
  http://www.costas-negru.ro/wp-content/uploads/Decizie-recurs-Dalina-Trans.pdf
  intre timp curtea de apel bucuresti respinge recursurile sau le suspenda la cerere
  până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor C 73/15 (dosar nr. 5561/111/2013 al Curţii de Apel Oradea – Vicdantrans S.R.L.

  RăspundețiȘtergere
 64. Anunţ bombă: Statul român trebuie să restituie și timbrul de mediu actual pentru mașini second-hand

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.