emag

vineri, 6 iunie 2014

CJUE ar putea desfiinta timbrul de mediu.

UPDATE 4: CJUE s-a pronuntat in data de 15.10.2014. Raspunsul insa nu este cel asteptat. Adica Instanta s-a pronuntat pe ce s-a cerut, pe intrebarea pusa de Tribunalul Sibiu, care in esenta era ceva de genul : daca sistemul de rambursare prevazut de OUG 9/2013 este comunitar. Raspunsul a fost ca nu este comunitar. Asteptarile noastre veneau de la Avocatul General, care a solicitat CJUE sa raspunda mai bine la intrebarea: Daca este timbrul de mediu comunitar sau nu. Nu s-a raspuns la aceasta intrebare, deci vom mai astepta pana cand CJUE se va pronunta si pe aceasta intrebare (cred ca exista alte intrebari preliminare formulate catre CJUE de instante din Romania). Deocamdata insa, situatia a ramas aceeasi si nu cred ca se va schimba prea curand.


UPDATE 3: CJUE se va pronunta in 15.10.2014. Deci in octombrie vom sti cu certitudine daca se vor castiga actiunile in instanta privind timbrul de mediu . Sa speram la o hotarare favorabila.


UPDATE 2:  Revin cu amanunte. In luna august a fost vacanta judecatoreasca si la CJUE :(
M-am uitat si pe lista de sedinte din luna septembrie si aceasta cauza nu se gaseste.Probabil in luna octombrie.


UPDATE:  Din cate am observat comparand datele de pronuntare ale unor hotarari ale CJUE, concluzia mea este ca Hotararea CJUE in aceasta cauza va fi undeva prin luna august 2014. Am ajuns la aceasta concluzie deoarece , de la data concluziilor avocatului general (15.05.2014) si pana la data pronuntarii hotararii au trecut in general cam 2- 4 luni .


Revin cu unele informatii referitoare la timbrul de mediu aplicabil autovehiculelor din tara.
Imi cer scuze daca titlul postarii poate fi considerat "senzational" desi din cuprinsul articolului nu va reiesi deocamdata nimic senzational.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (cea care a dispus ca Taxele de poluare anterioare sunt necomunitare si trebuie sa fie restituite) a fost sesizata de Tribunalul Sibiu (instanta care a mai sesizat CJUE si in cauzele Tatu si Irimie) sa se pronunte , in mare, daca Timbrul de mediu este necomunitar (sesizarea instantei priveste taxa pe emisiile poluante, intr-un proces care s-a judecat dupa intrarea in vigoare a timbrului de mediu, astfel punandu-se si problema aplicarii OUG 9/2013 privind timbrul de mediu.)
Ceea ce este "senzational" in acest caz, este dat de faptul ca si Avocatul General al Curtii (un avocat independent de partile implicate) considera ca timbrul de mediu este necomunitar , concluzionand : "Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim naţional de impozitare a vehiculelor precum cel instituit prin articolele 4 şi 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule".
Urmeaza sa se pronunte CJUE prin Marea Camera, insa exista posibilitatea (una chiar mare dupa parerea mea) ca si instanta sa sustina parerea Avocatului General.

Consider ca este o sansa in plus pentru desfiintarea timbrului de mediu, insa pana la pronuntarea CJUE mai trebuie asteptat un pic, apoi urmand a studia hotararea data. In cazul in care se va decide ca timbrul de mediu nu respecta legislatia comunitara, instantele din tara vor fi nevoite (unele dau deja castig de cauza) sa dea castig de cauza reclamantilor platitor de timbru de mediu sau care doresc inmatricularea fara aceasta taxa.

Voi reveni cu informatii suplimentare.

27 de comentarii:

 1. cand urmeaza sa se pronunte CJUE prin Marea Camera?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Urmaresc situl CJUE insa nu apare nici o informatie referitor la data pronuntarii.

   Ștergere
 2. Pronuntarea va urma în 4-6 luni de la data prezentării concluziilor , în mod normal.
  Deci pana prin octombrie , noiembrie ar trebui sa avem/apara solutia Curtii .

  RăspundețiȘtergere
 3. Sper ca CJUE sa se pronunte pana in 9 septembrie cand am termenul la Curtea de Apel Alba-Iulia.

  RăspundețiȘtergere
 4. Termenul pentru cauza C-331/13 a fost stabilit pentru data de 15 octombrie. Sa speram ca CJUE va pronunta o hotarare ce ne va fi favorabila.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multumesc pentru informatie. am verificat si eu pentru confirmare. asteptam solutia.

   Ștergere
 5. De maine intr-o saptamana. Sa vedem...

  RăspundețiȘtergere
 6. parca-l vad pe disperatul de ponta cum va spune el ca la initiativa lui se ia masura de a anula taxa

  RăspundețiȘtergere
 7. salut. daca o sa fie declarata ilegal (o sa fie sigur) in cat timp pot sa inscriu masina fara sa mai platesc taxa ??

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. depinde de tribunalul unde porniti actiunea de inmatriculare fara plata taxei.

   Ștergere
 8. aveti idee hotararea care ar urma sa se dea pe 15.10 in cat timp ar intra in vigoare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hotararea va intra in vigoare de la data pronuntarii ei, deci din 15.10. Bineinteles daca este pozitiva, daca nu....

   Ștergere
  2. pe scurt: daca se va da dreptate, din data de 16 pot sa cumpar orice masina din afara (UE) si sa o inscriu fara taxa de mediu?

   Ștergere
  3. In mod normal asa ar trebui. Daca se va da o solutie in sensul constatarii ca necomunitare a timbrului de mediu, din acel moment orice proces pe rol sau pornit avand ca obiect timbru de mediu ar trebui sa se castige. Va fi vorba doar despre masinile aduse din UE, fata de care va exista discriminare, despre cele din tara ...nu stiu ce sa zic.

   Ștergere
 9. A fost pronuntata hotararea CJUE. Din cate mi-am dat seama nu ne ajuta cu nimic.

  RăspundețiȘtergere
 10. Pe site-ul Curtii de Justitie UE nu apare nimic

  RăspundețiȘtergere
 11. cel care a citit hotararea cjue,cine esti?esti oare ministru mediului?doar asa as intelege postarea ta.inca nu a aparut hotararea

  RăspundețiȘtergere
 12. Salut,
  A gasit cineva hotararea sau nu a fost inca data hotararea?

  RăspundețiȘtergere
 13. aici apare hotararea

  http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=158607&pageIndex=0&doclang=ro&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=319547

  RăspundețiȘtergere
 14. hotararea este o porcarie si nu are nici o treaba cu taxa de timbru! Deci nu ajuta la nimic aceasta hotarare!

  RăspundețiȘtergere
 15. astazi trebuia sa se dea verdictul sa dat? sau urmeaza in cursul zilei?

  RăspundețiȘtergere
 16. nimeni nu stie? ce este cu sentinta?

  RăspundețiȘtergere
 17. Oare voi nu stiti sa citit mai sus?

  RăspundețiȘtergere
 18. anume ? eu nu gasesc nimic concret!

  RăspundețiȘtergere
 19. hotararea se gaseste pe linkul postat mai sus. Din pacate hotararea nu este ceea ce asteptam. Nu s-a tinut cont de parerile avocatului general, care erau cele mai importante in aceasta cauza si care rezolvau problema timbrului de mediu. CJUE s-a pronuntat exact pe intrebarea preliminara trimisa de Tribunalul Sibiu, care nu prea avea legatura cu timbrul de mediu. O sa revin cu amanunte .

  RăspundețiȘtergere
 20. Sper sa sscoata taxa de mediu. Oricum mie m-i se pare o tampenie,cei din afara nu o platesc,numai noi.

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.