emag

vineri, 16 ianuarie 2015

2015. Noutati in materia taxelor de poluare pentru autovehicule.

In primul rand va urez tuturor un calduros "La multi ani !" pentru noul an si sa speram ca acest an va fi mai bun decat precedentii.

Anul 2015 nu aduce noutati sau modificari importante cu privire la timbrul de mediu, respectiv vechile taxe de poluare. Situatie nu este schimbata fata de anul 2014, respectiv procesele privind inmatricularea fara taxa sau recuperarea timbrului de mediu nu se castiga. Cazurile izolate au ramas izolate, chiar si acele "succese rasunatoare" de la Tribunalul Teleorman, au fost pierdute definitiv la Curtea de Apel.

Restituirile de taxe de poluare platite anterior timbrului de mediu, se restituie in continuare, esalonat pe perioada a 5 ani, in 5 rate egale conform OUG 8/2014. Atentie insa : Pentru fiecare rata restituita trebuie sa se calculeze si dobanda, conform sentintei judecatoresti. Aceasta dobanda se calculeaza pentru fiecare transa, de la data platii/cererii si pana la data restituirii efective, adica data la care se plateste acea transa. Am intampinat situatii in care oamenilor li s-a dat efectiv doar transa aferenta taxei platite plus cheltuieli de judecata, fara nici o dobanda,ceea ce este nelegal.
Iarasi atentie: daca mai aveti de recuperat TAXA DE PRIMA INMATRICULARE- platita in 2007 pana la jumatatea anului 2008 (inainte deci de OUG 50/2008). Aceasta suma de bani se restituie integral intr-o SINGURA TRANSA,  deoarece taxa de prima inmatriculare nu intra in categoria sumelor de bani restituibile in 5 transe. La fel si dobanzile obtinute pentru aceste sume de bani.

Si in anul 2015, la fel ca si in anul 2014 se castiga procesele avand ca obiect DOBANDA acordata de la data platii taxei si pana la data formularii cererii de restituire. (pana la Cauza Irimie, instantele acordau dobanda conform art 124 C proc Fiscala, respectiv de la data procedurii prealabile). Se poate cere , deci si dobanda aferenta perioadei cuprinse intre data platii taxei si data procedurii prealabile. Sumele sunt destul de frumusele, uneori pot depasi valoarea taxei platite. !!

In anul 2015 trebuie sa se pronunte CJUE in mai multe cauze avand ca obiect timbrul de mediu, respectiv legalitatea esalonarii banilor in 5 transe. Eu urmaresc aceste procese de la CJUE, iar in momentul in care se va pronunta Curtea, voi posta pe blog concluziile instantei. Sa speram ca in acest an se va decide in final daca timbrul de mediu respecta legislatia comunitara sau nu. In cazul in care se decide ca acesta este necomunitar, toate instantele din tara vor fi obligate sa respecte aceasta decizie, deci se vor castiga toate procesele avand ca obiect timbrul de mediu.

IMPORTANT: Cei care doresc sa fie tinuti la curent cu noutatile privind timbrul de mediu pot sa se inscrie pe acest blog pentru a primi pe e-mail noutatile (postarile de pe blog). In partea dreapta a blogului este un chenar mic  (Follow by email). Va treceti acolo adresa de email, veti indeplini acea procedura de securitate (se introduce un cod) urmand ca apoi sa primiti pe email confirmarea inregistrarii d-voastra. Din acel moment veti fi la curent cu noutatile de pe acest blog.

4 comentarii:

 1. Anunturi Auto http://www.anaro.ro

  RăspundețiȘtergere
 2. am platit taxe de inmatriculare in 2009 in luna august..acum in 2015 am primit castigat procesul. cum mi se restituie taxa? toata deodata sau esalonat? eu zic ca toata ca se aplica legea veche.help me cu informatia asta

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. taxa se restituie in termen de 5 ani, conform normelor actuale. Esalonat pe 5 ani.

   Ștergere
 3. As vrea sa iau legatura cu D-voastra pentru mai multe detaliii...imi puteti lasa un numar de telefon..Facebook cva..va multumesc

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.