emag

vineri, 6 februarie 2015

Dobanda pentru taxa de prima inmatriculare si taxa de poluare din 2008

Acest articol este in atentia celor care au platit taxa de prima inmatriculare (2007) si taxa de poluare (2008).

Am citit chiar astazi o sentinta judecatoreasca (de pe situl www.juridice.ro ), data de Tribunalul Mehedinti (este acolo cineva care merita toata stima si respectul nostru) prin care se arata clar motivele pentru care instanta a acordat dobanzi aferente taxei de poluare. Totodata , se arata cum se calculeaza termenul de la care curge prescriptia dreptului de a cere restituirea taxei auto si dobanzilor aferente.
Ceea ce este interesant si a retinut autorul articolului in nota sa la finalul hotatarii judecatoresti este ca s-ar putea cere pe cale judecatoreasca doar dobanda aferenta taxei de prima inmatriculare sau poluare, platite pana la sfarsitul anului 2008.
Este interesant deoarece restituirea acestor taxe este prescrisa la momentul actual, fiind trecut termenul de prescriptie de 5 ani, termen in care se putea cere si obtine in instanta restituirea acestor taxe.
Pentru taxele platite in anul 2007, respectiv 2008, conform Codului de Procedura Fiscala, termenul de prescriptie incepe la inceputul anului urmator, deci 2008 respectiv 2009. Insa pentru dobanzile care curg pentru aceste sume, avand in vedere ca acestea se calculeaza pe zile, termenul de prescriptie curge pentru fiecare zi de intarziere incepand cu 1 ianuarie din anul urmator. Astfel, desi sunt prescrise dobanzile aferente anului 2007 si 2008, dobanzile aferente anilor urmatori nu sunt prescrise.
Dupa cum considera si autorul articolului, exista posibilitatea pentru cei care NU SI-AU RECUPERAT in instanta taxa de prima inmatriculare sau taxa de poluare platita in 2008 sa solicite dobanzile aferente acestor taxe. Iar dobanzile pot ajunge si chiar depasi valoarea taxei.
In plus, pentru dobanzile obtinute pentru o taxa de prima inmatriculare, restituirea se face in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii la Finante, nu in rate egale timp de 5 ani cum se face restituirea celorlalte taxe in prezent.
Astfel, persoanele care nu si-au recuperat taxele platite in 2007 si 2008  ar putea incerca obtinerea doar a dobanzilor, prin urmare s-ar putea recupera daca nu toata, macar o parte din pierdere.

Persoanelor care doresc mai multe informatii sau doresc sa inceapa un asemenea proces si au nevoie de avocat le stau la dispozitie.

42 de comentarii:

 1. Domnule avocat,
  Am citit articolul dumneavoastra, insa eu nu sunt lamurit, va spun si de ce.
  Eu am cstigat procesul impotriva finantelor pe 10.02.2014, inainte ca Ponta sa introduca legea cu restituirea taxei esalonat, dar din pacate tot nu pot recupera toti banii, si nici macar 20 % , am un an de cand astept, iar finantele ma refuza pe motiv ca nu au venit graficele de la mediu.
  http://portal.just.ro/45/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8900000000046380&id_inst=45

  Dumneavoastra ce parere aveti?

  Multumesc,
  Cu stima
  Andries Alexandru-Stefan
  andries.stefan@hotmail.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua . Din cate stiu aceasta lege OUG 8/2014 nu are termene limita de solutionare a cererilor de restituire a banilor, sau sanctiuni pentru neindeplinirea lor. de fapt se pot solutiona cererile, in sensul in care spun ca au trimis la mediu graficul cu platile, dar nu au primit de la ei inapoi actele necesare. Conform acestei legi, daca depuneti cererea in primul semestru al anului , veti primi banii in al doilea semestru. Sunt doua termene de plata: aprilie si noiembrie. In practica insa nu stiu cum se procedeaza. Exista probleme si la plata dobanzilor legale, unele AFP-uri nu mai calculeaza si dobanda, desi sunt obligate de instanta sa o calculeze. Eu zic ca trebuie sa asteptati. Daca totusi doriti sa faceti ceva, faceti o cerere catre ei, sunt obligati sa va raspunda, daca nu dati-i in judecata si cereri sanctionarea conducatorului autoritatii pe legea contenciosului administrativ. Probabil se vor mobiliza.

   Ștergere
 2. Buna ziua ,domnule avocat ,
  Am citit articolul dar ,eu sunt interesat daca taxa pe care am platit-o in ianuarie 2015 poate fi recuperata in instanta .
  Conform noilor reglementari ,2014-2015 este cineva care a cistigat taxa auto ,platita in acesti ani .
  Am mai intrebat dar toata lumea asteapta, astepta raspuns de la UE .
  Stima , marian
  o_marian75@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 3. Anunturi Auto http://www.anaro.ro

  RăspundețiȘtergere
 4. Anunturi Auto http://www.anaro.ro

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua.Daca am platit taxa in 2010 si 2012 le pot recupera?mentionez ca am vandut amandoua masinile acum in 2015 si nu mai am actele originale.cum sa procedez.va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. Va puteti recupera prin instanta taxele platite in 2010 si 2012. Nu conteaza faptul ca ati vandut masinile. Actele lipsa se pot obtine de la Serviciul de Inmatriculari auto. Daca doriti informatii sau vreti sa ma angajati ma puteti suna.

   Ștergere
 6. As dori sa incep un proces pentru recuperare.dar eu sunt din sibiu.aveti birou si aici sau cum putem proceda?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am biroul in Alba Iulia...Este bine pentru ca recursul de la Sibiu se judeca la Curtea de Apel Alba Iulia... am avut destule cauze la Sibiu....ne putem intalni in Alba Iulia sau chiar Sibiu- cheltuielile de deplasare ...Putem incheia contractul prin email, fax etc....onorariul se poate plati prin cont bancar....Putem vorbi la telefon pentru mai multe informatii.

   Ștergere
 7. Eu am înmatriculat o mașină in 2009, plătind taxa de înmatriculare. Prin februarie 2015 am vândut mașina și acum ma pregătesc sufletește sa achit vreo 1450€ pentru a înmatricula noua mașină. Mai pot recupera taxa de la mașina vândută, sau doar dobânzi? Știți cumva cui sa mă adresez pentru sfaturi, eventual consiliere sau reprezentare contra cost? Multumesc andrei80@gmail.com

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. taxa pentru masina din 2009 se poate recupera.Ma puteti suna sau prin email pentru detalii si reprezentare juridica.

   Ștergere
 8. Buna ziua,

  Ce informatii ne puteti da despre ultima decizie in cauza Manea aflata acum la CJUE ? Decizia este definitiva sau se mai asteapta o decizie finala. Personal ce parere aveti ? Sunt sanse ca in aceasta cauza sa se poata optine inmatricularea autovehiculului fara plata taxei ?

  Va multumesc.

  Cu stima,
  Stefan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deocamdata nu mi-am facut o parere clara daca se pot castiga aceste procese. Ma mai documentez si o sa scriu pe blog. Oricum o sa incerc "marea cu sarea" si o sa incerc un proces de genul, sa vad care este parerea instantelor de la Alba. O sa revin cu detalii ulterior.

   Ștergere
  2. Intreb acest lucru pentru ca sunt deja intr-un proces, dupa mai bine de 1 an si jumatate s-a suspendat procesul aflat in recurs asteptandu-se un raspuns in cauza Manea. Observ ca la CJUE s-a dat o hotarare, sa fie aceasta definitiva ?

   Va multumesc.

   Cu stima,
   Stefan

   Ștergere
  3. Buna si io am castigat in junie 2014 instanta dar inca nu am primit bani.

   Ștergere
  4. Buna si io am castigat in junie 2014 instanta dar inca nu am primit bani.

   Ștergere
 9. eu sunt din judetu alba in toamna acestui an ma intorc in tara cu o masina cumparata din germania si taxa de timbru e de aproximativ 1300€ daca nu mai mult la momentu respectiv o sa va contactez sa ma reprezentati in instanta pentru recuperarea taxei sau un proces in care nu va mai fi necesara achitarea ei

  cu stima
  Erich

  RăspundețiȘtergere
 10. Buna seara, am achizitionat in leasing un autoturism in 2009, nou, de la reprezentanta. Am achitat taxa de poluare in valoare de 17.500RON. Acum sint propietarul masinii, pot recupera taxa? Va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. pentru autoturisme noi nu se poate recupera taxa de poluare..

   Ștergere
 11. Am cumpărat o mașină cu taxa plătită în 2007 și nerecuperata. O pot recupera eu? Dacă da, ce pași trebuie urmați? Multumesc anticipat pentru răspuns!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar cel care a platit taxa o poate recupera. Este posibil sa "achizitionati " dreptul de a recupera taxa. Insa taxa nu se mai poate recupera, fiind prescris dreptul de a o mai cere. Se pot cere insa dobanzi partiale.

   Ștergere
 12. Buna ziua! Din 2006 se mai poate recupera taxa sau nu? Cu respect GR

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. in 2006 nu erau taxe de inmatriculare/poluare. Eventual taxe vamale, care insa sunt cu totul altceva.

   Ștergere
 13. Adica eu care am cumparat un logan nou , in septembrie 2008 nu am dreptul la niciun fel de despagubire ? nici inmatriculare ,nici taxa de poluare ? as dori sa va pun avocat sa ma reprezentati intr-un astfel de proces .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din pacate pentru masinile noi nu se poate recupera taxa.

   Ștergere
 14. Buna ziua, se mai poate recupera taxa de poluare achitata in 2009?

  RăspundețiȘtergere
 15. Buna ziua, se mai poate recupera taxa plătită in Decembrie 2008 ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. din pacate este prescris dreptul de a recupera taxa. Cred ca se poate , totusi cere constatarea ca ilegala si necomunitara a acestei taxe si sa cereti dobanda pentru plata unei taxe ilegale. Spun cred, deoarece nu am avut o asemenea cauza, insa daca doriti putem incerca.

   Ștergere
 16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 17. Buna seara,
  As vrea sa cumpar un autoturism din 2005 (noiembrie) insa taxa nu cred ca a fost platita...masina a fost cumparata noua din leasing si apoi trecuta pe firma...taxa este f mare ..as vrea sa stiu cum as putea proceda in aces caz si daca as avea o sansa sa nu platesc asa mult..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. aflati mai intai daca s-a platit taxa si daca a fost recuperata sau nu. Alta situatie nu exista decat sa platiti taxa. Nefiind o masina SH adusa din spatiul UE- deci inmatriculata in UE inainte de a fi inmatriculata in RO nu se aplica prevederile referitoare la taxa de poluare necomunitara- dubla taxare la inmatriculare.

   Ștergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 19. Buna ziua, eu mi-am recuperat in instanta taxa de poluare dar fara dobanzile aferente. Oare exista posibilitatea sa se dechida o actiune pentru recuperarea acestor dobanzi, in special dobanda fiscala? In cazul in care raspunsul este afirmativ va rog sa imi spuneti cum as putea sa va contactez pentru a discuta mai in detaliu. Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua. Se poate initia o actiune privind dobanzile. Am castigat asemenea actiuni. Ma puteti contacta la numarul de telefon afisat pe blog la rubrica contact sau la emailul de acolo.

   Ștergere
 20. Buna ziua. am cumparat 2 masini pentru care am platit taxele auto. Una in 2008 si una in 2009. Mai pot recupera taxa pentru ele? Va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 21. Se mai poate recupera ceva daca nu am reduperat pana acum nimic.Mentionez ca am platit taxa auto in noiembrie 2008.Suntem deja in 2016 iar legile sunt facute ptr hotii ce ne conduc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Se pot recupera taxele direct de la ANAF, in baza unor norme procedurale care inca nu sunt aprobate. Cand se vor aproba aceste norme, veti putea cere direct de la ANAF restituirea taxelor.

   Ștergere
 22. Am platit taxa auto in 2010.Mai pot sa recuperez taxa acum in 2016?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da puteti, direct la ANAF. Insa doar din momentul in care se aproba procedura de restituire de catre ANAF ,procedura care de 6 luni inca nu e aprobata.

   Ștergere
 23. Buna ziua doresc sa cumpăr o masina care a avut 2proprietari,ultimul a cumpărat-o în 2015 de la primul proprietar care a înmatriculat-o prima data în 2008,taxa plătită si nerecuperata.Primul proprietar isi mai poate recupera taxa???cum pot afla dacă are un proces pe rol pe recuperarea ei??si dacă e recuperată eu sunt obligat să plătesc taxa din nou la aceeași valoare sau se recalculează în 2016??aștept cu nerăbdare un răspuns va mulțumesc!!

  RăspundețiȘtergere
 24. buna ziua ,

  am tot citit dar nu m-am lamurit foarte bine( nu cunosc termenii nu am cunostiinte in domeniu): taxa de poluare nu e aceasi cu timbrul de mediu ????!!!Eu as dori sa recuperez timbrul de mediu la o masina inmatriculata in 2015 mai exact am platit timbrul in iunie 2015 si fiind vorba de o suma maricica chiar mi-as dori sa o recuperez.Care ar fi demersurile mai exact si daca presupune costuri aditionale ??
  Astept cu nerabdare un raspuns .Va multumesc !

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.