emag

miercuri, 2 septembrie 2015

Restituirea fara proces a taxelor de poluare.

        Iata ca dupa cauza Manea, unde CJUE a stabilit ca taxele considerate nelegale pana acum trebuie restituite a aparut si Ordonanta 40/2015 care stabileste  ca se vor restitui fara proces, doar printr-o cerere adresata ANAF acele taxe de poluare considerate nelegale pana acum de CJUE. 
         Astfel se vor restitui, de catre ANAF, printr-o cerere adresata organului fiscal competent, taxele platite din 2007-15 martie 2013, respectiv: taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare si taxa pe emisiile poluante. Aici exista si cateva "surprize" unele bune altele rele.
Astfel, se restituie doar taxele care nu sunt prescrise. In acest caz, nu se mai poate cere restituirea taxelor platite din 2007-2009, acestea fiind prescrise. Pentru acestea se poate cere, prin instanta, constatarea taxei ca fiind nelegala si plata doar a dobanzilor neprescrise pentru aceasta taxa.
Ca element pozitiv este, dupa parerea mea, posibilitatea de a cere restituirea taxei platite pentru MASINILE NOI. Pana acum se putea cere si castiga prin instanta doar taxele platite pentru masini second-hand inmatriculate anterior in UE , si nu si pentru masinile noi cumparate. Pentru acestea se pierdeau procesele. OG 40 nu prevede vreo diferenta de tratament , ci doar restituirea tuturor taxelor platite, fara a face distinctie intre masini noi sau vechi. In aceste conditii eu apreciez ca se poate solicita restituirea taxei platite pentru o masina noua. Iar daca se refuza plata acestei taxe, se initiaza un proces impotriva refuzului, in contencios administrativ, unde nu cred ca ar fi probleme.
        Dobanzile se restituie impreuna cu taxa si se vor calcula de la data platii taxei si pana la restituirea efectiva. Platile vor fi esalonate pe o perioada de 5 ani, in 5 transe egale anuale.(asteptam si aici sa se pronunte CJUE referitor la legalitatea restituirii in 5 ani... desi CJUE a mai hotarat ca statul roman nu are temei legal sa suspende sau sa plateasca esalonat taxele colectate nelegal.)
           In textul ordonantei pe care il gasiti aici  este prevazuta toata procedura de restituire .

         Ordonanta insa nu va produce efecte imediat deoarece trebuie aprobate Normele metodologice de aplicare a Ordonantei. Abia atunci vom afla ce acte trebuie depuse la ANAF odata cu cererea de restituire- banuiesc ca o multime de acte astfel incat sa fie greu de incadrat in prevederile ordonantei.

      Pana atunci , se pare ca incet incet instantele din tara incep sa dea castig de cauza pentru restituirea timbrului de mediu, astfel incat si aceasta taxa auto sa fie restituita. Important este ca aceasta taxa, o data castigata in instanta se va restitui toata odata, nu in 5 ani. Nu este inca o practica unitara, majoritara insa aceasta se va rezolva ulterior, astfel incat sa exista o siguranta ca se va castiga procesul . Pana atunci, felicitari celor care au avut curajul sa incerce  si curaj celor care vor dori sa incerce. Acestora le stau la dispozitie.
IMPORTANTCei care doresc sa fie tinuti la curent cu noutatile privind timbrul de mediu pot sa se inscrie pe acest blog pentru a primi pe e-mail noutatile (postarile de pe blog). In partea dreapta a blogului este un chenar mic  (Follow by email). Va treceti acolo adresa de email, veti indeplini acea procedura de securitate (se introduce un cod) urmand ca apoi sa primiti pe email confirmarea inregistrarii d-voastra. Din acel moment veti fi la curent cu noutatile de pe acest blog.

29 de comentarii:

 1. Bună ziua. O întrebare. Dacă masina este înmatriculată și timbrul plătit în 2013 se poate recupera, fiind o masina second?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doar taxe plătite pana în 15 martie 2013 adică pana la intrarea în vigoare a timbrului de mediu.

   Ștergere
  2. Doar taxe plătite pana în 15 martie 2013 adică pana la intrarea în vigoare a timbrului de mediu.

   Ștergere
  3. Bun deci iar intram în discriminare aproape, masina fiind înmatriculată în mai 2013. Ori recuperează toată lumea ori deloc.

   Ștergere
 2. Daca acum aduc o masina din Germania, dupa ce platesc taxa de mediu am sanse sa o recuperez?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am scris pe blog care sunt sansele pentru procesele privind timbrul de mediu.

   Ștergere
 3. Bună ziua!
  Am citit ordonanța și nu este specificat nici un termen de depunere a cererii. Care este acesta, și de când curge? Sau trebuie să așteptăm ordinul de ministru?
  Mulțumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. trebuie sa se publice Normele Metodologice si abia apoi se aplica Ordonanta.

   Ștergere
 4. Buna ziua!

  Am platit taxa pentru un autoturism in anul 2008 si tocmai din cauza procesului greoi de recuperare a acesteia, prin instanta, nu am inaintat niciun demers in acest sens. Noua ordinanta care permite restituirea taxei prin cerere scrisa inteleg ca se aplica si in cazul taxelor platite in 2008 si 2009, insa acestea nu pot si recuperate deoarece s-au prescris?? Concret, ce as putea face in aceasta situatie pentru a recupera taxa si dobanda aferenta?
  va multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. taxa nu o mai puteti recupera. Exista posibilitatea recuperarii dobanzilor insa doar prin instanta.

   Ștergere
  2. Si eu am platit taxa de poluare in 2009...era dublata pe atunci....se recupereaza taxa...ce saa fac;-)

   Ștergere
  3. Si eu am platit taxa de poluare in 2009...era dublata pe atunci....se recupereaza taxa...ce saa fac;-)

   Ștergere
 5. Buna ziua,
  va rog sa imi explicati daca cele 45 de zile in care trebuie sa apara normele metodologice sunt zile calendaristice sau lucratoare intrucat din data de 01.09.2015 au trecut mai mult de 45 de zile si nu au aparut normele

  RăspundețiȘtergere
 6. o taxa platita in 2012 si castigat restituirea in instanta, de ce se supune unei ordonante de urgenta pentru restituirea in 5 ani?
  Guvernul modifica hotararea unui judecator.
  Si apoi oricare dintre noi am platit banii toti odata nu in transe de 5 ani?
  Unde e reciprocitatea? Inscrii masina si platesti taxa in 5 ani , altfel ti- o radiaza din oficiu, nu ar fi corect?

  RăspundețiȘtergere
 7. O taxa platita in august 2008, poate fi recuperata daca termenul de prescriere a fost intrerupt prin doua cereri de returnare in 2011 si 2012 ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cererile acelea nu intrerup prescriptia, doar procesele.

   Ștergere
 8. O taxa platita in 2013 de fostul propietar se poate recupera?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Depinde cand a fost platita. Daca a fost platita pana in 15 martie 2013 se poate recupera fara proces.

   Ștergere
  2. Da de fostul proprietar, el e singurul care o poate recupera

   Ștergere
 9. Buna ziua am si eu o întrebare . Am plătit taxa in decembrie 2010 . As vrea sa știu ce acte necesare mi-ar trebui si unde sa le depun

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o procedura interna a ANAF care trebuie sa se stabileasca deja. Cel mai bine intrebati la Serviciul FIscal de care apartineti si o sa va spuna, daca se stie, ce acte trebuie depuse.

   Ștergere
 10. Dacă plătesc acum taxa am dreptul să fac hartiile si sa o recuperez ? Cam cât costa un avocat să îți facă toate astea? Am auzit ca dacă ai unul bun o recuperezi mai repede
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 11. Dacă plătesc acum taxa am dreptul să fac hartiile si sa o recuperez ? Cam cât costa un avocat să îți facă toate astea? Am auzit ca dacă ai unul bun o recuperezi mai repede
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 12. Buna ziua.
  Am platit taxa pentru inmatricularea unai masini noi in iunie 2010.
  De la ANAF mi-au raspuns ca inca nu au normele de aplicare pt OUG 40/2015.
  Parca trebuaiau publicate in 45 de zile (de la 2 sept 2015)?
  Aveti vreo veste despre aceste norme de aplicare?


  RăspundețiȘtergere
 13. Nu se desfiinteaza taxa auto din pacate ci se schimba procedurile de restituire a banilor platiti in baza legilor declarate neconstitutionale sau in dezacord cu prevederile europene.

  RăspundețiȘtergere
 14. In situatia in care fostul proprietar a pierdut procesul cu finantele pentru taxa platita in 2013, proces inceput in 2014 si finalizat 2015, hot ramasa definitiva, el mai poate cere restituirea taxei de la finante? Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 15. Vreau sa inmatriculez o masina second fara sa platesc taxa.daca se mai poate da in judecata inainte sau dupa ce platesc taxa.
  Multumesc,si daca se poate un raspuns.

  RăspundețiȘtergere
 16. Vreau sa inmatriculez o masina second fara sa platesc taxa.daca se mai poate da in judecata inainte sau dupa ce platesc taxa.
  Multumesc,si daca se poate un raspuns.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. aveti la dispozitie ambele variante. Cititi ce am scris in postarile de pe blog referitor la procesele privind timbrul de mediu.

   Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.