emag

sâmbătă, 27 februarie 2016

2016. Noutati referitoare la taxele auto.

     Revin cu noutati referitoare la taxele auto, respectiv taxele vechi de poluare, timbrul de mediu si restituirea acestora.

Restituirea de catre ANAF a taxei auto. (UPDATE)

    Dupa cum stiti,  din luna septembrie pentru taxele platite din anul 2007 si pana in martie 2013 (pana la intrarea in vigoare a OUG 9/2013- timbrul de mediu) nu mai este nevoie sa dati in judecata statul (Finantele si Mediul) pentru restituirea taxei platite. Modificarea legii implica restituirea de catre ANAF a taxei platite, esalonate in rate egale timp de 5 ani, in baza unor norme procedurale care urmau sa se aprobe. Insa, din septembrie 2015 si pana in acest moment NU S-AU ADOPTAT aceste norme metodologice de aplicare a noilor prevederi, astfel incat , desi teoretic taxele se restituie fara proces, practic nu se restituie. Si au trecut deja 6 luni . 
    Totusi exista si un aspect pozitiv adus de aceasta modificare a legii (OUG 40/2015 ) si anume aceea ca "Dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa."
    Altfel spus, cei carora li s-a prescris dreptul de a cere prin instanta restituirea taxei (s-a implinit termenul de 5 ani , adica pentru taxele platite din 2007 pana in 2010) pot cere restituirea taxei, deoarece in baza acestui text de lege, prescrierea dreptului de a cere restituirea unei taxe incepe de la momentul intrarii in vigoare a acestei ordonante-03.09.2015.
     Bineinteles , daca apar vreodata acele norme de aplicare .

UPDATE.
Au aparut normele de aplicare (Ordinul comun MMAP şi ANAF nr. 682/1154/2016) .Astfel, toti care au platit taxa in perioada 2007-15.03.2013 pot cere direct la ANAF, in baza unei cereri tip, restuirea taxei platite, cu dobanda aferenta. Cererea de restituire se va putea depune pana pe data de 1.01.2021 la organul fiscal de la domiciliul solicitantului. 
Documentele necesare sunt: 
 • actul de identitate al persoanei fizice/al reprezentantului persoanei juridice, împreună cu împuternicirea dată acestuia (copie)
 • documentul care atestă plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante (în lipsa acestui document, verificarea plăţii se face în baza informaţiilor deţinute de autorităţi);
 • cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare (original + copie).
In cazul in care masina a fost vanduta intre timp (deci nu mai detineti cartea originala de identitate) , va trebui sa apelati la instanta de judecata. Sau cel putin asa rezulta din declaratia Presedintelul ANAP:
"Plata se va face către cel care a plătit taxa. Deci cel care a plătit, aceluia i se restituie. Dacă au fost mai multe vânzări, soluţia pentru aceste situaţii nu este prevăzută şi doar instanţa poate rezolva astfel de cazuri. Dacă cel care a plătit taxa nu mai este în posesia autoturismului, rămâne instanţa ca soluţie."

Restituirea taxelor in rate timp de 5 ani.

   Atat restituirea taxelor in urma proceselor cat si restituirea taxei prin cerere catre ANAF este esalonata in rate egale pe timp de 5 ani, fara posibilitatea de a putea cere executarea silita pentru restituirea acestor taxe. 
    Aceste norme sunt obiectul unor cauze la nivelul CJUE (C200/14 Campeanu si C288/14 Ciup), iar in aceste cauze concluziile Avocatului General sunt acelea ca aceste norme interne contravin principiilor dreptului comunitar. Concluziile se pot citi aici  
    Inca nu s-a stabilit data pronuntarii Hotararii in aceste cauze, insa daca se tine cont de concluziile Avocatului General, ar trebui sa se constate ca normele interne contravin dreptului comunitar, iar din acel moment, acestea nu mai pot fi aplicabile. Consecinta Hotararii CJUE, daca este favorabila, va fi aceea ca, taxele care trebuie restituite, indiferent cand, vor fi restituite INTR-O SINGURA TRANSA, si nu esalonat in 5 ani.

     Mai merita mentionat inca un aspect important. Conform textului legii, se restituie esalonat in 5 ani sumele de bani devenite executorii pana in 31.12.2015. Acest lucru inseamna ca esalonarea pe 5 ani a taxelor se aplica doar proceselor terminate pana in 31.12.2015. Pentru cei care au actiuni inca pe rolul instantelor de judecata, dupa aceasta data, nu ar trebui sa li se aplice esalonarea pe 5 ani a taxelor de poluare, deoarece textul de lege se aplica doar sentintelor devenite executorii pana la sfarsitul anului 2015. Deci, persoanele care au obtinut sentinta judecatoreasca dupa aceasta data ar trebui sa isi primeasca banii intr-o singura transa, in caz contrar ar putea solicita executarea silita.

Timbrul de mediu in instanta.

    Si practica referitoare la timbrul de mediu a inceput , timid, sa se modifice. Deocamdata am informatii doar de la Curtea de Apel Oradea, de unde am primit o decizie a acestei instante (multumesc Dl. Goe ) prin care a admis restituirea unui timbru de mediu, insa am inteles ca pe raza Curtii de Apel Oradea incep sa se castige tot mai mult procesele avand ca obiect timbrul de mediu. Astfel, cei care sunt interesati de recuperarea/inmatricularea fara plata timbrului de mediu, din circumscriptia Curtii de Apel Oradea, au sanse sa castige aceste procese.
     Pe raza Curtii de Apel Cluj-Napoca si Curtii de Apel Alba Iulia aceste procese se suspenda pana la solutionarea unor cauze de pe rolul CJUE avand ca obiect timbrul de mediu.
     Despre celelalte instante nu am informatii, de aceea ii rog pe cei care au castigat sau au legatura cu aceste procese sa posteze informatii referitoare la celelalte Curti de Apel din tara.


Pentru a fi la curent cu noutatile referitoare la taxele auto, va puteti inscrie aici . Veti primi pe adresa d-voastra de e-mail orice postare noua de pe acest blog.
Daca aveti nevoie de serviciile unui avocat, ma puteti contacta intrand pe pagina CONTACT  a acestui blog.

16 comentarii:

 1. Am platit taxa auto in martie 2016..Dupa cat timp pot recupera taxa?
  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru timbrul de mediu inca nu exista practica unitara.

   Ștergere
 2. Am plãtit taxa în2012 o mai pot recupera

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Spune clar cei ce au platit taxa din 2007 pana an 2013 pot face cerere pentru promises banilor anapoi!

   Ștergere
  2. Spune clar cei ce au platit taxa din 2007 pana an 2013 pot face cerere pentru promises banilor anapoi!

   Ștergere
 3. Am platit taxa in 2014. O mai pot recupera?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ati platit timbru de mediu. Inca nu exista practica unitara pentru restituirea acestuia.

   Ștergere
 4. Dacă am vândut masina mai pot recupera taxa?

  RăspundețiȘtergere
 5. Am plătit taxa pentru mediu 20 16 suma de 5300ron o mai pot recupera

  RăspundețiȘtergere
 6. Buna ziua,in 2015 am cumparat o masina pentru care a fost platita taxa in 2010 de fostul proprietar.In acest moment cine o poate recupera?Eu sau fostul proprietar (de fapt cel care a platit).Exista posibilitatea sa imi cedeze dreptul de a o recupera?Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am plătit taxa pentru mediu 20 16 suma de 5300ron o mai pot recupera

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Am cumparat un Logan din 2006, fara taxa platita. Proprietarul din acte e decedat. Initial am vrut sa platesc taxa, cu gandul ca se recupereaza in timp. Ceea ce vreau sa va intreb : pot circula cu masina neimnatriculata pe numele meu si sa ramana pe numele vechiului proprietar? Si daca as fi descoperit in trafic ca detin un auto pe numele unei persoane decedate, care ar fi urmarile? Asigurare pot face, rovinieta la fel, itp la fel.

  RăspundețiȘtergere
 10. Buna ziua vreau sa inscriu masina proprietate personala o am de 10ani si vreau sa o inscriu in tara. Ce trebuie sa fac sa nu platasc timbru de mediu? Va multumesc. Astept raspuns pe email ciurigau2002@yahoo.es

  RăspundețiȘtergere
 11. am vandut 2 masini pana la acesta data . am fost la anaf,si mi au zis ca nu pot cere restituire . ca legea cere sa prezint documentele masinii. sunt niste hoti . o sa vad ce pot face pentru recuperarea taxei in instanta. insa noi in rate am dat banii?

  RăspundețiȘtergere
 12. Am platit in 2014 timbru de mediu pentru un autoturism - 7600Lei. Acum este vre-o sansa de a mai recupera acesti bani?

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.