emag

marți, 14 iunie 2016

Recuperarea vechii taxe de catre cei care au vandut masina

     Vechile taxe (taxa de prima inmatriculare , taxa de poluare, taxa pe emisii poluante), adica cele platite din anul 2007 si pana in 15 martie 2013 se vor recupera printr-o cerere direct la ANAF- la serviciul fiscal de la domiciliu.
      ATENTIE: Toti cei care au platit pot solicita restituirea, taxele nu sunt prescrise, se vor prescrie abia in 01.01.2021. 
      Cu toate acestea, cei de la Finante au gasit o modalitate prin care sa impiedice ca unii platitori de taxa de poluare sa nu poata obtine aceasta restituire.
      Este vorba despre cei care au platit aceste taxe insa au vandut intre timp masina. Printre actele pe care trebuie sa le depuna solicitantul taxei se gaseste si cartea de identitate IN ORIGINAL  a masinii.       Bineinteles ca nu ramane la Finante, insa e o conditie obligatorie de indeplinit odata cu depunerea cererii. De ce se solicita acest act in original?? Nu are nici o logica, din moment ce nici macar chitanta de plata a taxei , daca persoana nu o are, nu o depune (o vor cauta cei de la Finante din moment ce la ei figureaza plata). Nu conteaza nici macar ce fel de masina a fost cea pentru care s-a platit taxa (noua, second, cumparata din tara, inmatriculata in Romania) deoarece aceasta restituire nu conditioneaza in nici un fel. In fine astea sunt normele, trebuie respectate.
      Cei care au vandut intre timp masinile insa au platit taxa de poluare, nu vor mai putea prezenta actul de identitate al masinii in original, din moment ce acesta ar trebui sa fie la noul proprietar. Noul proprietar nu poate solicita restituirea taxei de poluare pentru simplul fapt ca nu el a platit-o.
      Vanzatorul solicitant al taxei are o singura solutie: sa porneasca un proces impotriva ANAF, pentru refuzul restituirii taxei. Se vor depune actele la Finante, acestia vor refuza restituirea pe motiv ca nu a fost prezentata in original cartea de identitate a masinii, iar acest refuz va fi contestat in instanta.
       In instanta nu ar trebui sa fie probleme, judecata se va baza doar pe legile nationale, OUG 9/2013 si OUG 40/2015.Iar Finantele vor trebui sa explice pentru ce este nevoie de acest document in original, din moment ce singurul fapt care conteaza este ca acea persoana a platit o taxa de poluare ilegala.

Pentru astfel de procese, ma puteti contacta.

35 de comentarii:

 1. buna ziua
  sunt im aceasta situatie si eu . dar si foarte multe cunostinte.
  am citit si eu oug 9/13 si oug 40/2015,iar atata cat am inteles,nu reiese nimic clar . undeva spune ca taxa se restituie ultimului proprietar,asa este? fiindca nu vad logica. eu am platit prima data acesta taxa ,care este ilegala.
  astept un raspuns din parte dumneavostra.
  multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Taxa se restituie celui care a platit-o. Nu contează cine este proprietarul actual al mașinii.

   Ștergere
  2. Taxa se restituie celui care a platit-o. Nu contează cine este proprietarul actual al mașinii.

   Ștergere
  3. bine,dar pe ce baza. eu incep procesul insa am citit oug pe care le ati indicat si nu a reiesit nimic clar. eu stiu ca sunt indreptatit insa daca angajez un avocat este clar ca se va dovedi interpretarea anaf ului sau v oi ramane si cu taxa ,ilegala dar platita de mine ,nerecuperata si cu cheltuieli de judecata facute.
   multumesc anticipat

   Ștergere
  4. Vi se pare ca în România lucrurile sunt clare? Eu consider ca obligarea de a prezenta acte în original este nelegala atata timp cât singura condiție de restituire a taxei este dovada calității de plătitor al acestei taxe și dovada achitării ei.Nu exista încă procese finalizate pentru aceasta speță însă consider ca instanță trebuie sa dea castig de cauza solicitantului. Altfel se pornea un proces ca pana acum unde nu era nevoie de acte originale. Rămâne la.latitudinea d-voastră dacă argumentele sunt bune sau nu.

   Ștergere
  5. Vi se pare ca în România lucrurile sunt clare? Eu consider ca obligarea de a prezenta acte în original este nelegala atata timp cât singura condiție de restituire a taxei este dovada calității de plătitor al acestei taxe și dovada achitării ei.Nu exista încă procese finalizate pentru aceasta speță însă consider ca instanță trebuie sa dea castig de cauza solicitantului. Altfel se pornea un proces ca pana acum unde nu era nevoie de acte originale. Rămâne la.latitudinea d-voastră dacă argumentele sunt bune sau nu.

   Ștergere
  6. multumesc frumos.
   este pertinent ce ati spus.
   ceea ce este clar este ca cei care legifereaza au facut din aceasta tara fiind exact cum a zis cineva mai demult:o tara bananiera.
   o sa va contactez pt recuperarea acestei taxe .
   multumesc

   Ștergere
  7. Textul de lege OG 40 este clar si fara echivoc! Contribuabili care au achitat se arata in textul de lege! In normele de aplicare au introdus mizeria aia cu prezentarea actelor in original!

   Ștergere
  8. Textul de lege OG 40 este clar si fara echivoc! Contribuabili care au achitat se arata in textul de lege! In normele de aplicare au introdus mizeria aia cu prezentarea actelor in original!

   Ștergere
  9. Da Guy Fawkes de asta au introdus mizeria cu actele in original ca sa-l intrebi pe cel caruia i-ai vandut masina(si caruia bineinteles ca i-ai inclus-o in pretul masinii),daca este de acord ca tu sa recuperezi taxa!!!Eu zic ca nu ai obraz sau nu merita deoarece va trebui in mod logic sa i-o dai lui!Ce zici,am dreptate????

   Ștergere
 2. Buna.
  Daca am inmatriculat o masina recent (in luna aprilie 2016), se mai poate recupera taxa?
  Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua!Daca eu am cumparat o masina care avea timbrul de mediu platit iar vechiul proprietar recupereaza banii in instanta fara stirea mea,il pot actiona in instanta.In momentul in care a instrainat masina,aceasta avea calculat in ea si pretul taxei,altfel nu as fi putut-o inmatricula.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bine macar ca nici el nu poate recupera taxa fara actele originale ale masinii!Foarte bine gandit acest lucru!

   Ștergere
  2. da foarte bine gandit. exact cum gandesc legiuitorii romani. de aceea suntem o tara bananiera in toate.
   felicitari

   Ștergere
  3. Eu nu m-am referit la faptul ca e buna taxa,m-am referit la faptul ca tu cumperi o masina care are taxa platita si pe care vanzatorul ti-o include in pret,dupa care excrocul fara stirea ta si-o recupereaza iar tu la o eventuala revanzare te trezesti ca ai fost furat!

   Ștergere
  4. daca v-ar include taxa in mod express explicit ar fi excroc ,dar daca acst aspect nu s-a discutat la vinzare nu vad unde este excrocheria ?
   daca am vindut un camion cu 6000 euro (era cam vechi s-a dat pt piese ) si eu am platit taxa 7000 euro sunt excroc ca imi recuperez banii fara sa va instiintez ? sau eu sunt in culpa ca nu v-am dat de la inceput camionul si bonus 1000 euro ?

   Ștergere
  5. Asta este un caz la un milion!In general se aduce o masina din UE la care se plateste taxa!La vanzare fiecare bisnitar sau proprietar de buna crediinta specifica faptul ca are taxa platita!!!In caz contrar,cumparatorul nu ofera pretul cerut de cel care o vinde!In momentul in care vinzi masina pierzi absolut orice drept asupra ei si a taxelor ce le include(TVA,Timbru de mediu,cauciucuri noi,huse scaune,presuri...etc.).Corect este daca tot se restituie,sa se tina cont doar de numele proprietarului din acte!

   Ștergere
  6. Ca sa intelegi bine anonim,eu am cumparat un Renault cu 3500 Euro gata inscrisa cu taxa de mediu platita!Cu taxa neplatita gaseam aceeasi masina la 3000 de euro.In momentul in care eu am solicitat certificat ANAF si am transcris masina pe numele meu,toate taxele imi apartin!

   Ștergere
 4. Am cumpărat o mașină în februarie și am plătit timbrul de mediu.Întrebarea este :Anaf are obligația să înapoieze toată suma dintr-o singură tranșă?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deocamdată da.Restituirea în 5 ani nu se aplica și timbrului de mediu.

   Ștergere
 5. Am cumpărat o mașină în februarie și am plătit timbrul de mediu.Întrebarea este :Anaf are obligația să înapoieze toată suma dintr-o singură tranșă?

  RăspundețiȘtergere
 6. Se restituie dupa mult timp pierdut prin tribunale. Sa nu uitam ca traim in Romania.

  RăspundețiȘtergere
 7. Din pacate suma o sa va fie inapoiata esalonat, in functie de valoarea acesteia si de bugetul Anaf.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Restituirea esalonata nu se aplica și timbrului de mediu.

   Ștergere
 8. Am platit timbrul de mediu in 08/05/2014.se mai poate recupera.multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 9. Am cumparat o masina si nu are taxa platita este masina romaneasca nui adusa din afara cu fac schimbare de proprietar ultimu proprietar este din data de 28.10.2010 na fost niciodata platita el cu o facu schimbare de proprietar in 2010 fara taxa

  RăspundețiȘtergere
 10. Interesant totuși nu mi se pare normal pentru ca eu de exemplu am cumpărat un autoturism în octombrie 2015 care avea taxa plătită... Am cumpărat-o din acest motiv... Vânzătorul a socotit taxa în. prețul pe care l-a și primit pe autoturism...daca taxa nu era plătită sau recuperata valoarea mașinii scădea cu cel putin 1000 euro... Normal nu era ca proprietarul actual sa poate să-și recupereze taxa dat fiind că acesta a plătit oarecum taxa prin prețul autoturismului cerut de proprietar deoarece acesta avea taxa plătită?!

  RăspundețiȘtergere
 11. nu pricepe nimeni ca tocmai asta e motivul pentru care a fost declarata ilegala taxa timbru de mediu? sa nu se mai umfle nimeni in pene la vanzare ca are masina 'taxa platita'. am un q7, caruia fostul proprietar i-a platit in 2007 cam 1500 euro taxa de atunci. eu sincer vreau sa il ajut sa recupereze acei bani, fiindca ii merita. si nu ma dezavantajeaza in vreun fel, deoarece Prostia asta de timbru de mediu se va plati indiferent daca am platit sau nu vreo taxa ilegala (2007-2013). Da da, dubla taxare, poftiti si luati inapoi vechea taxa, serviti noua.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu conteaza modul in care se plateste sau nu se plateste taxa!Important este ca sa o recupereze proprietarul din acte,deoarece el cand a cumparat masina de la cel care a platit taxa i-a dat toti banii,nu i-a zis ia de aici cu 500 de euro sau cat e taxa mai putin si pe urma treaba ta daca o recuperezi sau nu!

   Ștergere
 12. buna ziua, ma puteti ajuta sa recuperez taxa de poluare daca am vandut masina intre timp? va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 13. Bună ziua! Așadar, eu, dacă am plătit in 03.2009, mai pot recupera? Nu s-a prescris? Fiindcă unii zic că da, alții zic că nu... Mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.