emag

vineri, 10 iunie 2016

TIMBRUL DE MEDIU ESTE NECOMUNITAR !

Gata! A cazut si timbrul de mediu.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat in Cauza C-586/14 Budisan.
Hotararea luata  este urmatoarea:
Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că:
–  nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă;
–  se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.
În esență, Curtea a reținut, ca efect al reglementării timbrului de mediu, orientarea cumpărătorilor din punct de vedere fiscal/economic spre autoturismele aflate pe piaţa naţională, cu fostele taxe auto achitate și nerecuperate, în timp ce achiziţia autovehiculelor înmatriculate în alte state membre cu aceiași vechime şi uzură este descurajată prin aplicarea timbrului pentru mediu.
     Prin urmare si timbrul de mediu este necomunitar, ceea ce inseamna ca toti cei care au inmatriculat autoturisme dupa 15 martie 2013 si au platit timbru de mediu POT SA CEARA restituirea lui pe calea instantei, printr-un proces. Astfel de procese se castigau deja la nivelul Curtii de Apel Timisoara si Oradea (probabil si in alte parti) insa din momentul in care CJUE a decis in acest fel, toate instantele din Romania trebuie sa aplice prevederile Hotararii CJUE. Unele instante suspendasera procesele avand ca obiect timbrul de mediu pana la pronuntarea CJUE in cauza Budisan. Dupa pronuntare vor reveni asupra suspendarii si , cel mai probabil, vor admite cererile.
         Daca pana acum practica instantelor din tara era neunitara, adica unele admiteau actiuni si altele nu, din acest moment toate instantele trebuie sa aplice hotararea data in cauza Budisan, astfel incat toate procesele avand ca obiect restituire sau inmatriculare fara timbru de mediu vor trebui sa fie admise.
         Restituirea timbrului de mediu, odata castigat va trebui sa se faca intr-o singura transa, si nu in 5 transe in 5 ani, deoarece prevederile legale care mentionau restituirea in transe pe 5 ani nu prevedeau si restituirea timbrului de mediu.

         Daca doriti sa porniti procese avand ca obiect restituirea timbrului de mediu sau inmatricularea fara plata timbrului de mediu, va stau la dispozitie. Datele mele de contact le gasiti pe pagina CONTACT al blogului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.