emag

marți, 11 octombrie 2016

Timbrul de mediu se castiga in instanta

         Timbrul de mediu se castiga la Tribunalul Alba.  
      Am revenit cu unele noutati referitoare la timbrul de mediu. Desi  se stia din momentul pronuntarii Hotararii CJUE in cauza Budisan ca timbrul de mediu , odata declarat necomunitar , se va castiga in instanta, am asteptat sa am eu la procesele mele solutii favorabile, inainte sa scriu ceva. (desi am vazut de ceva timp ca se castiga procesele de genul).
       Astfel am avut primele 3 procese care au primit termene in instanta si care s-au castigat in instanta de fond, respectiv Tribunalul Alba. (cauza 1; cauza 2; cauza 3 ) Sentintele nu sunt definitive.

           Referitor la timbrul de mediu, au aparut zvonuri sau stiri ca se lucreaza la proiect de lege prin care timbrul de mediu va fi introdus in pretul carburantului sau va fi platit sub forma unui impozit anual. Pana nu apare ceva oficial nu o sa ma pronunt, cert este ca deocamdata se castiga procesele privind restituirea timbrului de mediu si inmatricularea fara plata acestuia.
          Desi, in mod normal si legal, restituirea acestuia dupa castigarea procesului ar trebui sa se faca intr-o singura transa, conform codului de procedura fiscala, bineinteles ca autoritatile statului au reusit sa ocoleasca, cel putin temporar, legea. Printr-un ordin ANAF si al AFM s-a decis ca si timbrul de mediu se va restituit tot esalonat in 5 ani. (desi la acest moment exista Hotarare CJUE care spune ca este nelegala aceasta restituire esalonata) . Insa, cui ii pasa?!
          Pentru a obliga ANAF sa aplice legea si sa nu se substituie aplicarii ei si pentru a le aminti ca suntem totusi in UE unde legile comunitare primeaza asupra legilor nationale, suntem obligati sa solicitam executarea silita a organelor fiscale pentru plata intr-o singura transa a timbrului de mediu platit. Acest lucru inseamna apelarea la un executor judecatoresc, si probabil si un proces (avand in vedere ca organele fiscale vor face, mai mult ca sigur, contestatie la executare). Consider insa ca sansele lor de reusita sunt nule, avand in vedere dreptul comunitar, astfel , ori vor abroga acel Ordin (682/2016) ori vor fi executati silit. 
          Poate pana la prima solicitare de restituire a timbrului de mediu in urma unei sentinte definitive isi vor abroga ordinul, insa pana atunci, trebuie luate in considerare toate aspectele.

         Am aratat ca timbrul de mediu se castiga la Tribunalul Alba, insa sunt sigur, ca si la celelalte tribunale din tara situatia este similara.

          In concluzie, nu mai platiti timbrul de mediu sau cereti in instanta restituirea acestuia. (valabil doar pentru masinile second hand aduse din UE si inmatriculate pentru prima data in tara).

          Pentru procese privind timbrul de mediu, ma puteti contacta la nr de telefon 0747 073 722.

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.