emag

vineri, 10 februarie 2017

2017.Noutati privitor la timbrul de mediu si taxele de poluare

      Revin cu noutati referitoare la timbrul de mediu si celelalte taxe de poluare.
    Dupa cum stiti, din 1 februarie 2017 nu se mai plateste timbrul de mediu la inmatricularea in Romania a autovehiculelor.
     Cei care au platit timbrul de mediu anterior acestei perioade si-l pot recupera DOAR prin instanta, bineinteles daca indeplinesc conditiile (Masina Second Hand adusa din UE inmatriculata pentru prima data in Romania). Aceste procese se castiga in instanta , cu restituirea integrala , fara esalonare a taxei (cel putin in Alba ).
     Evident, procesele avand ca obiect inmatricularea fara plata taxei nu mai au obiect, deci nu isi mai au rostul.
     Situatia celor care au platit taxe de poluare anterior  anului 2013 (luna martie 2013) este diferita.
     Daca pana acum puteau solicita restituirea taxei direct de la Finante, cu esalonare in 5 ani, dupa 1 februarie nu mai pot face acest lucru, deoarece abrogandu-se OUG 9/2013 privind timbrul de mediu s-au abrogat si prevederile ce faceau referire la aceasta restituire fara proces (acestea erau cuprinse in textul acestei ordonante). Cei care au depus actele anterior acestei date ar trebui sa primeasca deciziile de admitere a restituirii taxei. (evident daca au indeplinit toate conditiile din acea procedura). Daca doresc restituirea integrala a taxei si nu esalonata in 5 ani, ar putea incerca un proces in contencios-administrativ impotriva deciziei de restituire in 5 ani (avand in vedere ca aceasta restituire esalonata a fost declarata necomunitara de CJUE)- nu am avut un astfel de proces inca.
     Din ce am auzit/vazut prin presa, se discuta de adoptarea unei noi legi prin care sa se restituie direct aceste taxe, insa pana acolo mai este cale lunga.
       Se poate incerca si proces pentru restituirea acestor taxe platite anterior 2013, insa trebuie avute toate actele necesare acestui proces (acte straine ale masinii, Contract v-c ; chitanta si decizie plata taxa, copie C I masina -chiar daca a fost vanduta intre timp). Problema celor care nu mai au aceste acte este aceea ca Serviciul de Inmatriculari Auto nu cred ca le mai detin, avand in vedere ca in unele cazuri a trecut si 10 ani de la plata acestei taxe, iar dosarele auto se tin in arhiva cam 5 ani (posibil sa gresesc insa nu cred ca acestea mai pot fi puse la dispozitie).
      
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.