emag

marți, 12 septembrie 2017

Restituirea directa a taxelor auto.

Revin cu amanunte privitor la restituirea taxelor auto.
Prin Ordonanta de Urgenta 52/2017 Guvernul a stabilit, intr-un final, ca toate taxele auto platite (incepand cu 2007 si pana in 01.02.2017) se vor restitui integral, intr-o singura transa, cu dobanda de la data platii acesteia si pana la restituirea ei.
Prin aceasta ordonanta, cei care au platit una dintre aceste taxe vor putea sa formuleze o cerere direct la Organul fiscal la care sunt arondati prin care sa solicite restituirea acestei taxe. Modelul de cerere il gasiti aici
Atentie! Cererea impreuna cu actele solicitate trebuie depuse, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai solicita restituirea, pana in data de 31.08.2018. Dupa aceasta data nu se mai pot depune astfel de cereri, sau se vor respinge acestea.

La aceasta cerere se vor atasa : copia dupa chitanta de plata a taxei, copie dupa certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului. Banii vor fi restituiti in contul solicitantului.

Perioada de restituire a taxelor auto este diferita, raportat la felul taxei platite , astfel:
  • pentru  taxele platite in perioada 2007 - martie 2013 (taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante) banii se vor restitui in perioada 01.01.2018-31.12.2018
  • pentru timbrul de mediu , banii se vor restitui in perioada 01.09.2018-31.09.2019

Atentie ! Cei care au hotarari judecatoresti prin care au castigat prin instanta restituirea timbrului de mediu vor primi primii banii, perioadele aratate mai sus nefiind aplicabile lor.

Cei care au depus cerere si aveau restituiri esalonate in 5 ani vor primi restul de bani intr-o singura transa conform perioadelor aratate mai sus.

Cateva precizari importante:
Restituirea taxelor va putea fi solicitata doar de platitorul taxei respective, nu de actualul proprietar al masinii. Nu conteaza faptul ca actualul proprietar al masinii a cumparat masina avand inclus pretul taxei .Doar cel care a platit taxa va obtine restituirea acesteia.
In cazul actualilor proprietari care au platit si pretul taxei pentru masina cumparata exista cateva solutii : 
  • Contract de cesiune de creanta prin care cel care a platit taxa cedeaza dreptul de a o recupera catre noul proprietar.
  • Imputernicire notariala prin care platitorul taxei imputerniceste pe actualul proprietar sa efectueze in numele lui demersurile pentru restituirea taxei, iar taxa sa se faca direct in contul lui.
Aceste acte erau bine de facut la momentul achizitionarii masinii, deoarece la acest moment nu il puteti obliga pe fostul proprietar-platitorul taxei sa va cedeze taxa. Sunt mai mult solutii de bun simt.

Vor putea solicita restituirea taxelor de poluare si cei care au cumparat masini noi sau masini inmatriculate deja in Romania si care nu puteau solicita prin instanta restituirea acestora. (OUG 52/2017 nu face diferenta intre taxa platita pentru masina adusa din UE sau masina inmatriculata deja in Romania sau masina noua).
Celor carora le lipsesc copiile dupa actele masinii (sau nu isi mai pot face rost de ele) le vor fi respinse cererile de restituire iar solutia in cazul lor va fi tot pe calea judecatoreasca. Nu cunosc practica pentru asemenea cereri, insa banuiesc ca daca fac dovada ca au platit o taxa de poluare nu vad rostul depunerii si a actelor masinii, deoarece este evident ca pentru o masina, indiferent de felul ei, a fost platita taxa. Calitatea de contribuabil este cea importanta si nu calitatea de proprietar al masinii sau felul masinii.

Sper ca aceste informatii au fost utile.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.